Публикация

Първи симптоми на инсулт и последващо лечение

Първи симптоми на инсулт и последващо лечение

Лесен тест помага бързо да разберем дали човекът до нас е получил мозъчен удар


Интервю с д-р Бисер Петров, невролог, МБАЛ-Бяла

 

Д-р Петров, кои са първите симптоми на инсулта?

 

Инсултът може да настъпи по различен начин и да се прояви специфично. При някои има лека слабост или изтръпване на крайниците, световъртеж, залитане при ходене, гадене, повръщане, главоболие, промяна в говора. При други се наблюдават епилептични припадъци или промяна в съзнанието до дълбока кома.

 

Има ли някои бързи тестове, с които близките да се ориентират какво става?
Близките могат да подозират за инсулт при промяна на говора, при „изкривяване на устата”, слабост в ръка или крак, при рязка промяна в зрението. Може да помолите човека да каже някакво изречение, както и да вдигне последователно всеки крак и всяка ръка. Ако се затруднява, значи има проблем. Всяка осезаема и внезапна промяна в изражението, също говорят за неврологично увреждане.

 

Какво представлява инсултът?
Под инсулт строго медицински се разбира настъпването на остър неврологичен дефицит, продължаващ 24 часа или повече. Дължи се на запушване на кръвоносен съд (тромб, ембол) - тогава говорим за исхемичен инсулт, или на разкъсване на артерия – хеморагичен инсулт.

 

Около 80% от мозъчните инсулти са исхемични, около 10-15% са хеморагичните, субарахноидалните кръвоизливи са около 5-10 на сто.

 

Заболеваемостта при исхемичните е около 2,5 на 1000 и с възрастта нараства.
Инсултът не може да протече асимптомно. Това е драматично състояние, настъпващо остро, и водещо както до огнищна, така и до общомозъчна неврологична симптоматика.

 

Промяна на говора, „изкривяване на устата” - симптоми на инсулт

 

Какво да правим до идване на Спешна помощ?
Пациентът трябва да е в легнало положение. Ако повръща, да бъде поставен на лявата страна, главата максимално да е обърната към лявото рамо. Ако е в кома, трябва да се постави възглавница под шията му, за да може главата да е изпъната назад. Не се бърка в устата, езикът не се вади - език никога не се „гълта”.

 

Споменахте, че най-често се среща исхемичният инсулт. Как се образува тромб?
80 до 85% от инсултите са исхемични. Тромби могат да се образуват както In Situ (на място в интра- или екстракраниални съдове), така и като емболи от периферни съдове - сърце, бели дробове и други.

 

Рискови фактори за тромбообразуването са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, заседналият начин на живот. Негативно влияние оказват и някои заболявания и състояния - дислипидемии, предсърдно мъждене и трептене, хипертонична болест, захарен диабет, хиперкоагулабилитет (повишена съсирваемост на кръвта), съдови аномалии, възпалителни заболявания, травми на съдове, тумори.

 

Кои хора са застрашени?
Никой не е застрахован срещу инсулт. Предразположени са хората, страдащи от хипертония (високо кръвно налягане), захарен диабет, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, дислипидемия.

 

Какви са последствията?
По статистика около 1/3 от пациентите с инсулт умират,1/3 остават трайни инвалиди и само 1/3 показват подобрение от лечението. Последиците могат да са свързани с двигателен дефицит, сетивен дефицит, когнитивни промени, промени в говора или комбинация от всички.

 

След болничното лечение какво следва?
В повечето случаи близките поемат грижата за такива болни.

 

Адекватна ли е грижата у нас за тези болни?
Мисля, че в повечето случаи да.

 

Откога започва рехабилитацията?
Колкото се може по-рано.

 

Какви са методите на възстановяване?
Продължителна пасивна и активна рехабилитация, както и медикаментозно лечение.

 

Кои медикаменти могат да помогнат?

Медикаментите, които могат да помогнат, са много. Те се назначават по преценка на състоянието на болния, възрастта и придружаващите заболявания.

След исхемичен инсулт най-важни са антиагрегантите, антикоагулантите, антилипемиците, ноотропните средства и невропротекторите.

 

Когнитивните функции след инсулт могат да бъдат подобрени например с препарата „Гинкофол“, който е хранителна добавка.

 

Гинко билобата повлиява добре  повлиява добре концентрацията, вниманието и паметта след инсулт

 

Той повлиява добре концентрацията, вниманието и паметта. Съдържа сух екстракт от гинко билоба и флавонови гликозиди. Двете съставки имат добър укрепващ артериалните и венозните стени ефект, както и антиоксидантен ефект. Помагат при отпадналост и стрес, които в повечето случаи са налице при пациентите, преживели инсулт.

 

Дозата е по две таблетки дневно в продължение на поне 3 месеца.

Коментари