Публикация

Педиатърът: Температурата не трябва да се сваля бързо

Педиатърът: Температурата не трябва да се сваля бързо

Д-р Маргарита Шаркова, педиатър във ВМА, за правилното лечение на вирусни инфекции, придружени с температура при децата:

 

Вирусните инфекции изискват бърза реакция особено при най-малките, защото при тях усложненията могат да настъпят и за часове. Примерно хрема и кашлица при бебе не е равносилна на същите симптоми при 3-4-5-годишно дете. Първата реакция за лечение зависи от оплакванията, но ако има температура, се препоръчват антипиретици, при хрема – промивки с физиологичен разтвор.

 

Когато се появи и кашлица, прегледът е задължителен, защото колкото и да може родителят да определи типа й, много е трудно тя да се лекува правилно по телефона. Кашлица при малко бебе, независимо каква е, трябва да буди тревога. Много често родителят съобщава, че детето кашля изключително рядко и слабо, а при прегледа се оказва, че находката е сложна. 

Температурата е защитна реакция

В никакъв случай целта не е да я потиснем. Това е начин организмът да се бори със заболяването. Особено при вирусните инфекции не е необходимо да се мъчиш непременно бързо да понижиш високата температура до нормални стойности. Това е груба грешка.

 

Добре е температурата да спадне с един градус за един час. Когато е особено висока, се дават антипиретици, но иначе добрият вариант е да се изчака, да се поразсъблече детето, да се охлади, да се приемат повече течности и антипиретик да се дава чак при 38,5, по възможност еднокомпонентно лечение. И ако има нужда - след преглед и консултация с педиатъра, – да се включват и други препарати. 

Препоръки на педиатъра

Препоръчвам и изпитаното средство при висока температура – обтриването с хладка вода, но не и с оцет, защото той няма никаква роля. Студени кърпи се слагат под мишниците, в ингвиналните гънки, или постепенно обливане – започва се с нормална температура на водата и постепенно се понижава. Препоръчвам тези методи и да се изчака с антипиретиците. Разбира се, с изключение на децата, които са правили фебрилни гърчове. Там подходът е по-различен, дават се антипиретици по-рано. Но по принцип родителите се страхуват, че много високата температура може да предизвика гърч. Същото е обаче и ако от 40 градуса се свали на 37 – защото съдовете много бързо се свиват. Родителите очакват, че като дадат един път лекарство за температура, заболяването ще приключи. Няма как да стане.

 

Още по темата: Билковите сиропи при кашлица са много подходящи за деца

Коментари

Анонимен
18 яну 2019 18:58

При по-тежки състояния след консултация с лекар може да има наслагване на бактериална инфекция и нужда от друго лечение!

Анонимен
18 яну 2019 18:52

Грипният вирус винаги атакува първо малките организми!В този случай е важно температурата да не е под 38 ,при което вирусът е по-малко активен.

Анонимен
18 яну 2019 18:44

Много ми хареса!!!