Публикация

Артрит

Артрит

Артрит

Видове артрит.

 Почти всяка става в тялото може да бъде засегната от различни видове артрит, което води до болка, скованост , подуване и други симптоми, свързани със ставите, като зачервяване, затопляне и чувствителност.
Артритът е общ термин, означаващ „възпаление на ставите“.
Някои видове артрит могат да засегнат и други области на тялото, освен ставите, като:
- Кожата или вътрешните органи
- Някои видове артрит са придружени от треска, обрив или силна умора
- Възпалението може да доведе до увреждане на тъканите, ако се прояви за продължителни периоди от време.
Ако не се лекува, тази комбинация от симптоми може да доведе до неподвижност и затруднения при изпълнението на ежедневните задачи или до потенциално по-тежки резултати.
Третиране на болката при артрит
Лечението на всеки тип артрит започва с правилна диагноза; ранната диагноза често е ключът към дългосрочния успех в лечението. Плановете за лечение ще бъдат различни за всеки пациент, но те често включват комбинация от програми за упражнения, физиотерапия и лекарства. Всеки план трябва да има за цел да подпомогне контрола на болката, като същевременно поддържа мобилността и предотвратява необратими повреди в ставите.
Артритът не е селективно заболяване, засягащо мъже и жени, деца и възрастни. Това също не е просто заболяване на възрастните хора: повече от половината пациенти, страдащи от артрит, са под 65 години. Конкретните причини, симптоми и лечение ще варират в зависимост от индивида и вида артрит.
Повечето видове артрит могат да бъдат класифицирани в една от две групи: дегенеративен артрит или възпалителен артрит.
Дегенеративен артрит
Дегенеративният артрит е термин, синоним на остеоартрит, хронично заболяване, което уврежда хрущяла и тъканите около ставата. Понякога се нарича "дегенеративно ставно заболяване" или "износване".
Остеоартритът е най-често срещаният вид артрит, засягащ почти всички хора по някакъв начин до 80-годишна възраст. При по-младите поколения мъжете са по-склонни да развият остеоартрит поради нараняване; обаче след 70-годишна възраст разпространението е по равно.
Остеоартритът се характеризира с:
- Болка, подуване и скованост в ставата, която е по-лоша сутрин и следващите периоди на бездействие.
- Намаляването на симптомите обикновено води до облекчена активност.
- Болката обикновено започва само в една или няколко стави и се среща най-често в носещите тежести стави на бедрата, коленете и стъпалата.
- Симптомите също могат да се появят в пръстите, пръстите на краката, шията и долната част на гърба.
- С напредването на болестта новите израстъци на костите или хрущялите могат да разширят ставите и да причинят значителна болка и загуба на подвижност. Ранното лечение е важно за ограничаване на прогресията на заболяването. Програмите за лечение на дегенеративен артрит обикновено използват комбинация от физически терапевтични упражнения и медицинска терапия, включително на моменти инжекции, за намаляване на болката и поддържане на мобилността и гъвкавостта на ставите. При заболяване в късен стадий, хирургията за артрит също може да бъде опция.
Остеоартритът
Остеоартритът е най-вече заболяване от стареене, в резултат на редовна употреба и понякога прекомерна употреба на специфични стави, например от затлъстяване или взискателни спортове. Увреждането на тъканите също може да ускори прогресията на болестта. Независимо от причината, крайният резултат е образуването на грапава, изкопана повърхност върху дотогавашния гладък хрущял. Ставата вече не е в състояние да се движи без триене и може да доведе до силна болка.
Състояния, свързани с дегенеративен артрит

Има много състояния, свързани с дегенеративния артрит. Някои състояния проявяват симптоми, подобни на тези на дегенеративния артрит, някои могат да са резултат от дегенеративен артрит, а други дори могат да доведат до развитие на дегенеративен артрит.
Едно групиране се състои от заболявания, влияещи върху освобождаването на растежните фактори и по този начин засягащи правилния растеж на костите. Те включват:

- Ахондроплазия, Акромегална артропатия и Акромегалия.
- Аваскуларна некроза (остеонекроза или „костна смърт“) - костно разстройство, причиняващо намалено снабдяване с кръв и хранителни вещества и евентуален костен колапс в засегнатата област.
- Базален ставен артрит - базалната става, разположена в основата на палеца, обикновено се износва при нормална употреба, причинявайки артритни симптоми.
- Болест на Блънт - разстройство на растежа, което кара костта на пищяла да се насочва навътре и води до увреждане на ставите, ако не се коригира.
- Хондромалация на пателата - омекотяване на хрущяла на коленната капачка, което в крайна сметка кара коленната капачка да се трие директно в долната част на бедрената кост.
- Кортикостероидна индуцирана остеопороза - употребата на стероиди нарушава баланса между растежа на костите, като кара костите да станат порести и лесно предразположени към счупване.
- Дифузна идиопатична скелетна хиперостоза (болест на Форестие) - дегенеративна форма на артрит, характеризираща се с прекомерен растеж на костите по стените на прешлените и гръбначния стълб. Проблемите могат да прогресират и до лакътя, коляното и петата на стъпалото.
- Синдромът на Ehlers-Danlos - група от генетични нарушения, които засягат съединителните тъкани, поддържащи различни части на тялото, включително кожата, мускулите, сухожилията и връзките. Неправилно изграденият колаген причинява на тъканта загуба на сила и еластичност.
- Епикондилит - известен още като тенис или голф лакът, епикондилит описва възпалението и дегенерацията на сухожилието, което се прикрепя към костната част на лакътя.
- Ерозивен остеоартрит - прогресивно разстройство, причиняващо ерозия на хрущяла, предимно в ръцете, въпреки че могат да бъдат засегнати и други стави.
- Синдром, предизвикан от упражнения, това състояние причинява болка над предната част на тибиалната кост, обикновено възникваща след периоди на активност.
- Болест на Фабри - нарушение на съхранението на мазнини, причинено от ензимен дефицит. Има данни за връзка между болестта на Фабри и нарушенията на съединителната тъкан, включително остеоартрит.
- Плоски стъпала - стъпалата с ниска арка и висока гъвкавост могат да окажат увреждащ натиск върху ставите, включително пръстите, петите, коленете, бедрата и гърба.
- Болест на Фрайберг - състояние, характеризиращо се с уголемяване на главата на костта в стъпалото. Уголемяването е резултат от регенерация след нараняване и загуба на кръв към костите, докато скелетът все още се развива.
- Болест на Гоше - наследствено метаболитно разстройство, при което вредните количества глюкоцереброзид се натрупват в далака, черния дроб, белите дробове, костния мозък и дори мозъка. Болката в костите и загубата на кръвоснабдяване могат да причинят симптоми на артрит, особено в бедрата, раменете и гръбначния стълб.
- Хемартроза - състояние в резултат на кървене в ставите, най-често поради нараняване или хемофилия. Наличието на кръв в ставите причинява възпаление и може да доведе до ерозия на костта.
- Дисплазия на тазобедрената става - група проблеми с тазобедрената става, често свързани с разхлабени съединителни тъкани и позиции на тялото, които поставят ненужен стрес върху областта. Това може да доведе до артрит по-късно в живота.
- Херлер синдром - наследствено метаболитно разстройство, белязано от прогресивно физическо и психическо влошаване. Компресията на нервите и ограниченото движение на ставите са често срещани.
- Синдром на притискането - състояние, засягащо ротаторния маншон, причиняващо болка в рамото.
Синдромът на притискане на рамото е симптом на:
   - Раменен бурсит
   - Гленохумерален остеоартрит
   - Акромиоклавикуларен остеоартрит
- Синдром на ставна хипермобилност - състояние, характеризиращо се с необичайно повишена подвижност на ставите. Погрешното износване може да доведе до остеоартрит.
- Болест на Киенбок - влошаване на костта в китката, причинено от загуба на кръвоснабдяване на костта.
- Болест на Лег-Калве-Пертес - необяснимо увреждане на костите в бедрото от загуба на кръвоснабдяване. Целта на лечението е да се избегне тежък дегенеративен артрит.
- Марфанов синдром - наследствено състояние, което засяга съединителната тъкан, което я прави дефектна. Тъй като съединителната тъкан е разположена в цялото тяло, могат да бъдат засегнати много части, включително скелета, ставите и органите.
- Синдром на медиална плика - възпаление, възникващо от нараняване или прекомерна употреба на коляното.
- Метастатичен карциноматозен артрит - раковата тъкан в и около ставите има потенциал да причини артрит.

- Множествена епифизна дисплазия - групиране на редки наследствени нарушения, характеризиращи се с малформация на главите на дългите кости. Засегнатите хора често имат необичайно къси кости, които могат да станат източник на артрит още на петгодишна възраст.
- Миофасциален болков синдром - болезнено състояние, характеризиращо се с развитието на активни тригерни точки, които причиняват насочена болка в специфични модели в цялото тяло.
- Невропатична артропатия - дегенеративни промени в костите и ставите, които възникват вторично до загуба на усещане и съпътстват много други нарушения.
- Охроноза - състояние, белязано от пигментни отлагания в хрущялите, връзките и сухожилията. Свързващите взаимодействия и отлаганията на други химикали причиняват втвърдяване на съединителните тъкани и възпаление на ставите.
- Болест на Осгуд-Шлатер - състояние, причиняващо болка и подуване точно под коляното, в резултат на прекомерна употреба на квадрицепса. Често се среща при тийнейджъри и обикновено отминава с времето.
- Остеохондроматоза - нераково състояние на тумора, при което синовиалната лигавица на ставата расте прекомерно. Фрагментите могат да се откъснат от синовиалната повърхност и да се преместят в ставите, където те могат да растат, калцират или осифицират.
- Остеогенезис имперфекта - генетично заболяване, характеризиращо се с изключително крехки кости. Други проблеми включват разхлабени стави, мускулна слабост и гръбначна кривина.
- Остеомалация - омекотяване на костите, причинено от недостиг на витамин D.
- Остеопороза - заболяване, при което костите стават чупливи и е по-вероятно да се счупят. Фрактурите се появяват най-често в тазобедрената става, гръбначния стълб и китката.
- Болест на костите на Paget - хронично разстройство, което води до уголемяване и разрушаване на костите. Прекомерното разпадане и образуване на костна тъкан води до отслабване на засегнатата кост, което води до болка, неправилни кости, фрактури и артрит.
- Пателофеморален синдром - често състояние, характеризиращо се с болка под и около коленната капачка. Болката често се влошава с дълги периоди на активност или бездействие.
- Синдром на Пелегрини-Стида - втвърдяване на горната част на един от лигаментите в коляното, възникващо във връзка с атлетични наранявания. Симптомите включват подуване, болка и ограничено движение в ставите.
 - Пириформис синдром - невромускулно разстройство, възникващо, когато седалищният нерв е компресиран или раздразнен от m. piriformis. Това причинява болка, изтръпване и в дупето и надолу по бедрото в подбедрицата. Честа причина е нараняването при прекомерна употреба от дейности, извършвани в седнало положение (т.е. гребане, колоездене).
- Плантарен фасциит - възпаление на жилавата тъкан, поддържаща свода на стъпалото, може да причини болка и подуване в петата.
- Поплитеални кисти (кисти на Бейкър) - събиране на течност зад коляното. Образуването на кистата често е свързано с дегенеративен артрит на коляното.
- Псевдоксантом еластиум - наследствено заболяване на съединителната тъкан, характеризиращо се с прогресивно калцифициране и фрагментиране на еластични влакна, най-често в кожата, ретината и сърдечно-съдовата система.
- Остеохондроза на Шоерман - разстройство на растежа при деца, причиняващо нередности в хрущяла и костите, което води до кифоза в областта на гръдния кош. По-късно в живота пациентът може да е склонен към болки в гърба поради остеоартрит.
- Синдром на рамо-ръка - известен също като синдром на рефлексна симпатична дистрофия, това е състояние, причинено от пареща болка, чувствителност и подуване на определен крайник. Тези симптоми обикновено се проявяват с потене, топлина, зачервяване, промяна в цвета и блестяща кожа.
- Плъзгаща се главна бедрена епифиза - необичайно разстройство на юношеската тазобедрена става, при което топката в горния край на бедрената кост се плъзга в обратна посока. Това се дължи на слабост на растежната плоча.
- Спинална стеноза - стесняване на пространствата в гръбначния стълб води до натиск върху гръбначния мозък и нервните корени. Натискът в долните части на гръбначния стълб може да причини болка или изтръпване в краката, докато горните части на гръбначния стълб предизвикват симптоми в ръцете и раменете.
- Спондилолиза - често срещана причина за болка в долната част на гърба, характеризираща се със стресова фрактура в един от прешлените. Ако костта се измести, може да започне да оказва натиск върху нервите и може да се наложи хирургична корекция.
- Синдром на Стиклер - нарушение на съединителната тъкан, характеризиращо се с проблеми в лицето, очите, слуха и ставите. Свръхмобилността на ставите може да доведе до ранен начален артрит при някои пациенти, понякога в детска възраст.
- Нарушения на темпоромандибуларната става  - остро или хронично възпаление на ставата, което свързва мандибулата (челюстта) с черепа. Дисфункцията, причинена от това разстройство, може да причини значителна болка и увреждане, включително артрит.
- Теносиновитът на Де Кервен - възпаление на синовията, заобикалящо сухожилие. Симптомите включват болка, подуване и затруднено преместване на ставата, където е налице възпалението. Това е често срещано нараняване от прекомерна употреба.

- Възпалителен артрит  класифициран като автоимунни нарушения, възпалителният артрит е група от видовете артрит, включващи имунната система. При автоимунни разстройства тялото изпраща грешни съобщения до клетки с имунна функция, включително бели кръвни клетки, като ги инструктира да атакуват собствените тъкани на организма. Повредените тъкани причиняват деформация, нестабилност и белези в ставите. Тези заболявания се характеризират с наличието на бели кръвни клетки в ставната течност.
- Остеоартрит на рамото
Един от най-често срещаните видове възпалителен артрит е ревматоидният артрит. Той се среща най-често в ръцете, китките и стъпалата. Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което засяга синовиалната лигавица между ставите и може да доведе до силна болка и загуба на функция.
Наличието и тежестта на симптомите варират при отделните хора: някои хора развиват силна, внезапна болка, докато други имат много леки симптоми. Началото на заболяването обикновено е постепенно, но симптомите могат да прогресират бързо, така че ранната диагностика и лечение са от решаващо значение за ограничаване на обхвата на потенциално увреждане на ставите.
Въпреки че точната причина за ревматоиден артрит е неизвестна, изследователите смятат, че вината е комбинация от генетични, екологични и хормонални фактори. Ревматоидният артрит се среща по-често при жените.
Ревматоидният артрит може да бъде трудно за диагностициране заболяване, което изисква комбинация от медицинска анамнеза, физикален преглед, лабораторни изследвания и образни изследвания. Симптомите могат да бъдат лекувани с различни лекарства.
Симптомите на възпалителен артрит не са локализирани в увредената става: пациентите могат да изпитват също температура, слабост и увреждане на органите в допълнение към сковаността и болката в ставите. Лечението често е консервативно, включва комбинация от програми за упражнения за запазване на силата и подвижността и медицински терапии, които помагат за намаляване на възпалението и болката. Рядко пациентите се нуждаят от операция за тези състояния.
Причините за възпалителния артрит обикновено са неизвестни, въпреки че се смята, че генетичните фактори играят голяма роля. Нарастват и доказателства, че факторите на околната среда, като вирусни инфекции, могат да бъдат задействане на състоянието.
Едно от най-известните заболявания е подаграта, която се характеризира с болезнено натрупване на уратни кристали в ставите. Подагричният артрит се причинява от метаболитна аномалия и се среща най-често в големия пръст на крака, коляното и китката. Състоянията, много наподобяващи подагра, включват:
- Псевдоподагра
- Сатурнинова подагра
- Хондрокалциноза (отлагане на калциев пирофосфат дихидрат)
- Синдром на Леш-Нихан
- Болест на Уилсън
- Липогрануломатоза на Фарбер
- Мукополизахаридоза
- Лупусът е друго добре изучено автоимунно състояние. Лупусният артрит се среща най-често в ръцете, китките и коленете и обхваща различни подтипове, включително:
- Системен лупус еритематозус
- Неонатален лупус
- Субакутен кожен лупус
- Индуциран с лекарство лупус
Допълнителните групи от възпалителни заболявания се класифицират според механизма им на възникване или мястото на действие.
Инфекциозният артрит обхваща редица състояния, причинени от бактериална или вирусна инфекция, включително ревматична треска, лаймска болест, гъбичен артрит, пета болест, туберкулозен артрит, гонококов артрит, синдром на Коган, болест на Пот, спирохетален артрит и хорея на Сиденхам, и други. Тази категория понякога се нарича "бактериален артрит" или "септичен артрит."
- Спондилоартропатиите, включително анкилозиращият спондилит, са сравнително редки и се смята, че се движат от силен генетичен компонент. Други спондилоартропатии включват псориатичен артрит, реактивен артрит, бруцеларен спондилит, ентеропатичен артрит и сакроилиит.
- Васкулитът описва увреждащ тип възпаление, което засяга кръвоносните съдове и възниква при състояния като Хенох-Шьонлейн пурпура, болест на Бехчет, артерит на Такаясу, грануломатоза на Вегенер и синдром на Чург-Строс.
- Пателарен тендинит
Тендинитът описва болезнено възпаление на сухожилията, прикрепящи мускул към костта и се среща по цялото тяло. Общите места на нараняване включват ахилесовото сухожилие, пищяла и ротаторния маншон.
- Бурситът е друго болезнено състояние, причинено от възпаление на синовиални торбички в ставите. Най-често срещаните типове включват калканен бурсит, бурсит на олекранон, препателарен бурсит и трохантерен бурсит.
- Хеморагичният артрит описва ставни възпаления, причинени от кървене в ставата.

Състояния, свързани с възпалителния артрит
Има много състояния, свързани с възпалителния артрит. Някои състояния проявяват симптоми, подобни на тези на възпалителния артрит, някои са автоимунни нарушения, които могат да бъдат резултат от възпалителен артрит, а някои възникват заедно с възпалителен артрит.
- Адхезивният капсулит - известен още като „замръзнало рамо“, съединителната тъкан, обграждаща ставата, става твърда и възпалена, което причинява силна болка и силно ограничава движението.
- Стил синдром - форма на артрит, характеризираща се с висока пареща треска и обрив със цвят на сьомга. Стил синдром е по-чест при деца.
- Синдром на Каплан - възпаление и белези на белите дробове при хора с ревматоиден артрит, които са изложени на въглищен прах, като в мина.
- Синдром на карпалния тунел - болезнено прогресиращо състояние, причинено от компресия на медианния нерв в китката. Хората с ревматоиден артрит са изложени на повишен риск от развитие на синдром на карпалния тунел.
- Цьолиакия - автоимунно нарушение на тънките черва, което причинява малабсорбция на хранителни вещества и в крайна сметка може да причини остеопения или остеопороза.
- Хроничен рецидивиращ мултифокален остеомиелит - рядко детско заболяване, включващо подуване на костите на ръцете, краката и ключицата. Това е наследствено автовъзпалително заболяване, което може също да се счита за автоимунно заболяване.
- Хроничен синовит - общ термин, описващ заболявания, включващи ставни възпаления при деца.
- Комплексен синдром на регионална болка - хронично прогресиращо заболяване, характеризиращо се със силна болка и подуване. Въпреки че може да причини остеопороза, се смята, че състоянието има имунологичен компонент.
- Костостернален синдром - болезнено възпаление на междуреберния хрущял, свързващ ребрата с гръдната кост. Понякога се нарича костохондрит или синдром на Тице (ако е придружен от подуване).
- Криоглобулинемия - наличието на анормални протеинови молекули в кръвта, причиняващи проблеми с кръвообращението до крайниците, особено при ниски температури.
- Дерматомиозит - заболяване на съединителната тъкан, характеризиращо се с възпаление на мускулите и кожата. Смята се, че състоянието е причинено или от вирусна инфекция, или от автоимунна реакция.
- Диабетна склероза на пръстите - усложнение на диабета, причиняващо втвърдяване на кожата и съединителната тъкан в пръстите, като по този начин причинява скованост.
- Мускулна дистрофия на Дюшен - един от най-разпространените видове мускулна дистрофия, характеризиращ се с бърза мускулна дегенерация.
- Контрактурата на Дюпюитрен - необичайно удебеляване на тъканите в дланта и пръстите, което може да доведе до свиване на пръстите.
- Еозинофилен фасциит (синдром на Шулман) - състояние, при което мускулната тъкан под кожата става подута и дебела. Хората с еозинофилен фасциит имат натрупана еозинофили - вид бели кръвни клетки - в засегнатата тъкан. Някои пациенти развиват и артрит.
- Фамилна средиземноморска треска - наследствено автовъзпалително заболяване, характеризиращо се с периодични епизоди на треска и възпаление на коремната мембрана.
- Синдром на Фелти - форма на РА с висока температура и много други симптоми, включително загуба на тегло, повтарящи се инфекции, периферна невропатия и синдром на карпалния тунел.
- Фибромиалгия - широко разпространена мускулно-скелетна болка и умора. Двадесет до тридесет процента от пациентите с РА и системен лупус еритематозус също могат да имат фибромиалгия.
- Гигантски клетъчен / темпорален артерит - състояние, включващо подуване на артериите в главата, шията и ръцете, намаляване на притока на кръв. Това състояние често придружава полимиалгия ревматика.
- Синдромът на Goodpasture - заболяване, при което имунната система прави антитела, насочени към атака на белите дробове и бъбреците.
- Хемохроматоза - наследствено разстройство, което кара тялото да абсорбира и съхранява прекомерно количество желязо. Артритът може да бъде резултат от натрупването на желязо.
- Хипертрофична остеоартропатия - синдром, причиняващ свиване на пръстите и пръстите на краката, уголемяване на крайниците и болезнени подути стави. Състоянието се причинява вторично от белодробна болест или бактериална инфекция.
- Имунокомплексна болест - състояние, характеризиращо се с образуването на имунни комплекси - групи от блокиращи антигени и антитела. В някои случаи те попадат в капан в тъканите на организма, образувайки реакции, които причиняват възпаление и увреждане на тъканите.
- Възпалителни заболявания на червата (включително улцерозен колит и Крон) - група от възпалителни състояния на дебелото черво и тънките черва. Артритът е често срещано оплакване.
- Ювенилен ревматоиден артрит - артрит, който причинява ставни възпаления и скованост при деца на 16 или повече години. Всяка става може да бъде засегната и възпалението може значително да ограничи мобилността.
- Артропатия на Джакуд - ставно заболяване, което се появява след ревматична треска, често в ръцете и краката. Състоянието може да причини възникне и на ревматоиден артрит или лупус.

- Болест на Кавасаки - заболяване, засягащо лимфните възли на имунната система и други части на тялото, с най-голямо влияние върху кръвоносните съдове.
- Синдром на Лефгрен - свързването на подута лимфна тъкан и малки, болезнени, червени възли под кожата с болки в ставите.
- Злокачествен синовиом - раков тумор, който се развива в сухожилни и ставни тъкани.
- Смесено заболяване на съединителната тъкан - припокриващи се заболявания на съединителната тъкан - включително системен лупус еритематозус, полимиозит и склеродермия - които не могат да бъдат диагностицирани по-конкретно. Често има артритни прояви на тези нарушения.
- Мултицентрична ретикулохистиоцитоза - рядко системно заболяване, при което клетките растат извън контрол и са разрушителни за ставни и кожни тъкани.
- Нодуларен паникулит (болест на Вебер-Христиан) - състояние на кожата, характеризиращо се с повтарящо се възпаление на мастния слой на кожата. Често се появяват умора, треска и болки в ставите.
- Синдром на припокриване - термин, използван за описание на появата на склероза (удебеляване или втвърдяване на тъканите) във връзка с особености на други заболявания на съединителната тъкан, включително системен лупус еритематозус, полимиозит или дерматомиозит.
- Палиндромен ревматизъм - рядък вид възпалителен артрит, характеризиращ се с повтарящи се пристъпи на болезнено подуване на ставите и околните тъкани.
- Полихондрит - хронично разстройство на хрущяла, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на възпаление, за които се смята, че са причинени от нарушение на имунната система. Често засегнатите места включват ушите, носа, ставите, гръбначния стълб и трахеята.
- Полимиалгия ревматика - ревматично разстройство, свързано с умерена до силна мускулна болка и скованост, най-често в областта на шията, раменете и бедрата. Често пациентите изпитват умора, лека температура и цялостно усещане за заболяване.
- Полимиозит - заболяване на мускула, включващо възпаление на мускулните влакна. Въпреки че причината за заболяването е неизвестна, тя започва, когато имунните клетки спонтанно атакуват на пръв поглед здрави мускули.
- Феномен на Рейно - състояние, което е резултат от лоша циркулация в крайниците. Проявява се вторично при много възпалителни заболявания на съединителната тъкан.
- Синдром на неспокойните крака  - неустоимото желание за движение на тялото, за да спрете неприятните усещания. Често се асоциира с автоимунни нарушения като синдром на Сьогрен, цьолиакия и ревматоиден артрит.
- Саркоидоза - заболяване, причиняващо възпаление на тъканите на тялото, заедно с малки подутини, наречени възли или грануломи.
- Склеродермия - група заболявания, включващи анормален растеж на съединителната тъкан, поддържаща кожата и вътрешните органи. Втвърдената кожа може да причини болка и скованост в ставите.
- КРЕСТ синдром
- Линейна склеродермия
- Серонегативен артрит - възпалителен артрит, при който обикновено присъстват антитела от кръвта, което затруднява диагностицирането на специфично ревматично състояние като ревматоиден артрит или лупус. След като изтече времето и могат да бъдат изключени други диагнози, това състояние обикновено се диагностицира като ревматоиден артрит.
- Синдром на сладкото - кожно заболяване, което се характеризира с внезапна температура, болезнени, люспести петна по кожата и увеличаване на белите кръвни клетки. Симптомите често включват главоболие и болки в ставите.
- Синдром на Сьогрен - автоимунно заболяване, характеризиращо се с прекомерно производство на антитела, насочени да атакуват тъканите по цялото тяло. Често се среща заедно с ревматоиден артрит.
- Тарзален тунелен синдром - прихващане на тибиалния нерв, простиращ се по дължината на крака до вътрешната страна на глезена. Налягането върху сухожилието, като възпаление или подуване от РА, излага пациентите на повишен риск от този проблем.
- Травматичен артрит - ставно заболяване в резултат на пряко или косвено нараняване на ставата. По време на лечебния процес костите и други структури могат да растат необичайно, причинявайки триене и увреждане в ставното пространство.
- Недиференцирано заболяване на съединителната тъкан - термин, използван за описание на пациенти, които проявяват характеристики, силно подсказващи за заболяване на съединителната тъкан, но неспособни да бъдат диагностицирани като специфично разстройство.

Коментари