Публикация

Метаболитните заболявания при децата във фокуса на Зимните ендокринни дни 2021

Метаболитните заболявания при децата във фокуса на Зимните ендокринни дни 2021

Редки форми на рахит и  остеопороза в детската възраст ще бъдат дискутирани по време на Зимните ендокринни дни 2021, които ще се проведат On-Line на 13 февруари. Организират се от  Катедрата по Ендокринология под егидата на МУ – Пловдив съвместно с колегите от Катедрата по Детски болести  под формата на уебинар. 

 

Пловдивските зимни ендокринни дни се превръщат в традиционно научно събитие, което ще се проведе, макар и  само в две сесии, въпреки пандемичната обстановка.

Идеята за темата на тазгодишното издание „Заболяванията на минералния и костния метаболизъм“ e подсказана от детския ендокринолог доц. Нарцис Калева след наблюдение , че тези патологични състояния, особено някои по-редки нарушения и синдроми, са по-малко застъпени в ежедневната практика и затрудняват клиницистите. Обратно – проблемите, свързани с остеопорозата, зачестяваща и в детската възраст не се познават добре. В помощ на педиатри и интернисти ще бъдат разгледани също така въпроси, свързани с диференциалната диагноза на хипокалциемиите и псевдо-хипопаратиреоидизма, илюстрирани с педиатрични клинични случаи.

 

Според доц. Калева от известно време с най-висока честота сред децата са  високостепенните затлъстявания, които са нараснали допълнително през последната година. Има директна връзка с начина на живот на децата - виртуално обучение, липса на физически натоварвания и прехранване с всичко вредно, което отчасти да компенсира ежедневната скука. Затлъстяване, за съжаление, има и в малката детска и предучилищна възраст, но по време на пубертета честотата и коморбидността от затлъстяването стръмно нараства.

 

Има и други, сериозни проблеми:

 

Резултати от национално проучване на храненето на учениците в България показват, че приемът на калций е под препоръчителните стойности при всички възрастови групи. Консумацията на мляко и млечни произведения, плодове и зеленчуци е недостатъчна.   Резултати от национално проучване на физическата активност на обучаващите се в системата на средното образование в България  показват, че 51% от учениците са силно обездвижени.  Вредни навици, като тютюнопушене и употреба на алкохол са проблем още в юношеска възраст.

 

В детска възраст превенцията на поведенческите рискови фактори за остеопороза и промоцията на здравословен начин на живот са стратегии с огромен потенциал в борбата с това социално - значимо заболяване.

 

2020-та година създаде допълнителни фактори влошаване на костното здраве при децата

 

Последната – 2020-та година създаде допълнителни фактори за влошаване на костното здраве на децата в света и в България. В условията на карантина, без физически натоварвания, без достатъчно слънцеогряване, имобилизирани пред дигиталните си устройства растат децата ни – с прогресиращо залъстяване и много вероятна недиагностицирана  остеопороза. Ние сме специалистите, които трябва да предупредим  за тези нови рискови фактори и дадем препоръки за превенция и лечение, заяви доц. Калева.

 

В България опитът със скриниране на рисковите групи и с диагностициране на остеопорозата в тази възраст  чрез референтния ДХА-метод е недостатъчен. Лечението в детска възраст с антиостеопорозни медикаменти е на експериментално ниво.

Ефективната първична профилактика на остеопорозата в по-късна възраст трябва да започне от най- ранно детство с особено внимание върху критичния за достигане на пикова костна маса пубертетен период.

 

В националната програма за ограничаване на остеопорозата в България е включена като целева група и детско-юношеската възраст , както и  препоръки  за системно обогатяване знанията на педиатрите по отношение възможностите за профилактика на остеопорозата. За съжаление – само като препоръки…

 

В последно време често се диагностицират деца с дефицит на растежния хормон

 

Педиатрите ендокринолози в последно време нерядко диагностицират деца с дефицит на растежния хормон. Постоянна е честотата на новооткритите захарни диабети, тиреоидната патология, т.е. заболяванията на щитовидната жлеза - вродени и придобити са нещо обичайно, без да имаме наблюдение за нарастване на честотата им в последната година, каза доц. Калева.

 

Заболяванията на костния и минералния метаболизъм при децата са сравнително по-редки, но продължителното заседяване пред компютъра или телевизора не допринася за формирането на здрави кости и нормален метаболизъм, включително минерален. Затова специалистите от Катедрата по детска клиника препоръчват системно обогатяване на знанията на педиатрите по отношение на възможностите за профилактика.

 

Според тях положителен момент в пандемията е, че детската ендокринология  се е оказала подходящо поле за телемедицината. Успешно се мониторират кръвно-захарните стойности, лабораторни резултати за други ендокринопатии  и при нужда се прави корекция на инсулиновите дози или друга заместителна хормонална терапия.  По този начин се избягват рисковете от повишени контакти при реалните амбулаторни прегледи. 

 

Юбилей на Катедрата по педиатрия

 

Катедрата по Педиатрия чества юбилей – 75 годишнината от създаването ѝ. Участието на педиатри в Зимните ендокринни дни е  първото от плануваните поредица научни събития, посветени на детското здраве и на грижещите се за него.

Надяваме се, че младото поколение педиатри, поемащи щафетата от първосъздателите на Катедрата по педиатрия: Проф. Иван Андреев, Проф. И. Вапцаров, проф. Христо Михов и всички други – любими наши учители достойно ще продължат техния път, заяви доц. Калева.

 

 

Очаквайте видеопрезентациите от Зимните ендокринни дни в CredoWeb.bg

Коментари