Публикация

Грипът започва рязко – с висока температура и тежка отпадналост

Грипът започва рязко – с висока температура и тежка отпадналост

Студеното време неминуемо се увеличават и т.нар. настинки. Какво всъщност е настинката? „Някакъв грип“?; „Простуда“? – всъщност нито едното, нито другото. Това, което наричаме настинка, са различни стотици видове вируси (риновируси, аденовируси, COVID-19, ехо вируси, парагрипни вируси, RSV, метапневмовируси, грипен вирус и други), които причиняват инфекция на горни дихателни пътища, бронхити, бронхиолити, някои и пневмонии, казва старши лейтенант д-р Диляра Маринова, част от екипа на Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Защо студеното време предразполага за това?

Когато лигавицата на носа или устата са изложени на сух и студен въздух, те стават лесно раними и податливи на инфекции с вируси, тъй като се нарушават естествените очистителни механизми, кръвоносните съдове се свиват и става по-трудно за клетките на имунната система да достигнат там. Затова, когато се разболяваме, много често кихаме – това е механизъм, по който носната лигавица „изхвърля“ дразнителите (вируси, дребни прахови частици и други). Което естествено води до извода – да избягваме кихащи и кашлящи хора, а ако ние сме един от тях, да предпазим другите като стоим надалеч, носим маска и кихаме в пазвата си например.


През зимните месеци обичайно е хората да се струпват по повече и за по-дълго време в затворени пространства, което улеснява предаването на зарази изключително много.

Затова е важно, въпреки студа, редовно да проветряваме общите помещения, напомня специалистът.

  • Грипът е остра респираторна инфекция, която може да протече много тежко и с усложнения. Най-рискови са малките деца, възрастните с придружаващи заболявания и хората с наивен имунитет, т.е. не са се срещали скоро с вируса. Дори и здрави хора могат да боледуват тежко, с висока температура и тежка отпадналост. Мъчителната кашлица е много характерна за грипа и е причина за посещение при лекар.
  • Грипът има лечение – ако се започне на време и с няколко хапчета на ден, се намаляват значително симптомите и съкращават времето на боледуване, което иначе може да продължи седмици.
  • За грип има ваксина. Най-добре е да се направи през есента, преди сезонът да е започнал, но дори и сега – не е късно. Подходящи за ваксинация са всички рискови групи. Можете да попитате личния си лекар за ваксина.
  • За грип има бързи тестове, които можете да направите и у дома

До какви усложнения може да се стигне:

  • Дълго и тежко боледуване;
  • Вторична бактериална пневмония, налагаща антибиотично лечение;
  • Енцефалит, менингоенцефалит (възпаление на мозъка и неговите обвивки) – рядко, но много тежко усложнение;
  • Главоболие – може да продължи със седмици;
  • „Отслабване“ на имунната система и влизането в „порочен кръг“ от повтарящи се вирусни инфекции – макар и не тежко – изключително неприятно усложнение;
  • Редки и тежки неврологични усложнения като синдром на Гилен-Баре;
  • Постинфекциозен миозит (възпаление на мускулите, по-често при деца)

Какви са симптомите на грипа?

Заболяването започва в повечето случаи (за разлика от другите респираторни – риновируси, парагрип, аденовируси) рязко, драматично с висока температура, която може да достигне и 40 градуса, придружена с тежка отпадналост, болки в мускулите, ставите, в очните ябълки, често има главоболие и зачервяване на очите. Гърлото обикновено не боли и няма хрема. На втория-третия ден от заболяването може да се появи суха, мъчителна кашлица, която отминава бавно, пояснява д-р Маринова.

 

Добавя, че при настинката се наблюдават хрема, гърлобол, главоболие, отпадналост.

Как да различим COVID-19 от грип?

Понякога това е почти невъзможно. Добра идея е при тестване да се използват комбинираните бързи тестове. Отрицателен резултат не винаги означава липса на инфекция и за това опитният лекар може да ви назначи терапия против грип според симптомите и прегледа.


Най-важното е, че хванат навреме, грипът се лекува и минава по-леко. Препоръчително е да си дадете време за почивка след преминаване на симптомите, за да може да се възстанови възпалената лигавица и имунната система, съветва специалистът от ВМА.


Съветите на специалиста:

  • От изключителна важност е редовното миене на ръце – колкото и банално да звучи. Важно е, ако се разболеем, да предпазваме другите – когато кихаме, е добре да не го правим в лицето на някого или дори и в дланта си – може например да покрием лице с дреха или цяла ръка.
  • От гледна точка на хранене – няма нещо специфично – хубавата, силна, разнообразна храна е достатъчна да снабдява организма с всичко необходимо за войната със сезонните вирусни инфекции.
  • В дома, на работното място, в детските градини е добре да се поддържа топло и да се проветрява редовно, за да няма застояване на въздуха, тъй като в затворени колективи това са условия за възникване на малки епидемии.
  • Най-добрата защита предоставя противогрипната ваксина. От витамините и минералите са важни цинкът (има противовирусно действие), витамин D3, витамините от групата B 1-12. По-предпазливи трябва да бъдат хората с хронични заболявания (диабет, сърдечни проблеми, астма, ХОББ, хронични бронхити, първични или вторични имунни дефицити и т.н.) и малките деца.

Коментари