Публикация

Д-р Ст. Тишкова: Вирусните инфекции това лято са по-опасни за възрастните

Главният стопиращ фактор за всяка инфекция се явява доброто състояние на имунната система


Заедно с развлеченията лятото носи опасност от вирусни инфекции, които засягат предимно децата. Това лято обаче възрастните не само че не са пощадени, а и протичат по-тежко точно при тях.

Най-честите причинители за летните неразположения са вирусите – ентеро-, рота- и аденовирусите. Източник на инфекцията са вече заболелите и здравите заразоносители.
Вирусите се разпространяват много лесно и бързо главно по въздушно-капков и контактно-битов път, най-често на места, където се събират много хора. Там точно личната хигиена се подценява и опасността е налице. Рискови са групите на малките деца, хронично болните и бременните.

Симптомите на летните вирусни инфекции традиционно са повишената температура,  стомашно-чревните неразположения - изтощително разстройство или повръщане, болки в ставите и мускулите.

Ентеровирусите са най-различни. Те докарват т.нар. летен грип, който протича с висока температура, болки в мускулите, в корема, повръщане, зачервяване и болки в гърлото. Симптомите отшумяват за 1 до 5 дни.

Коксаки вирусите причиняват херпангината, позната на майките и децата с внезапно настъпила  висока температура, болки в гърлото и липса на апетит. По небните дъги и мекото небце се появяват червени надигнати петна, които преминават във везикули (мехурчета), които бързо се пукат и на тяхното място се образуват афти. Те са много и предизвикват изразена болезненост при преглъщане на твърди, кисели и пикантни храни. Стомашно-чревна форма се характеризира с висока температура, болки в корема, повръщане и умерено изразена диария (5-8 воднисти или кашави изхождания в денонощието).

Респираторна форма - протича с висока температура, мускулни болки, главоболие, хрема, кашлица, отпадналост и болки в гърлото и зад гръдната кост.

Аденовирусите се проявяват с кашлица, запушен нос, болки в гърлото, както и конюнктивит. Болният се оплаква от обилна носна секреция, зачервено и болезнено гърло, има парене и сълзене в очите и фотофобия.

Ротавирусите са най-честите причинители на остри вирусни диарии. След кратък инкубационен период (най-често 1-3 дни ) се появява повишаване на температурата, болки в корема, многократни диарични изхождания  до 10-15 и повече в денонощие,  придружени с многократни повръщания, което бързо довежда до дехидратация на организма. Обикновено заболяването преминава за 3-4 дни. Възприемчиви са всички възрасти, но най-често се засяга децата до 3 години.

При установена вирусна инфекция се прилага хранителна диета, която ще облекчи стомаха и ще потисне повиците на повръщане и разстройство. При малките бебета се продължава с кърменето, а ако са на изкуствена храна, се използва диетична. При по-големите деца режимът включва предимно обикновени бисквити, солети, сухар и препечен хляб. Не се дават плодове, както и погрешно смятаните за полезни в такива случаи -  мляко, картофи и банани. Това хранене продължава, докато е сигурно, че е възстановена дейността на стомашно-чревния тракт. Обикновено отнема 3-4 дни, но понякога е възможно и 2-3 пъти повече. След прекратяване на диетата е задължително захранването до връщане към нормален начин на хранене. Прави се постепенно с въвеждане на попара, зеленчукова супа, картофено-морковено пюре, макарони със сирене.

Изключително важно е през целия период на боледуване да се приема много вода, за да се избегне обезводняването. Колкото повече, толкова по-добре. Има се предвид чиста вода, не течности по принцип. Не се препоръчват  сладки течности като натурални сокове, газирани напитки, подсладени млека. Това само ще влоши състоянието. На пазара вече има специалните разтвори за орална рехидратация.

Хората с увреждания, децата, както и по-възрастните спешно трябва да търсят лекарска помощ при първи симптоми на вирусни инфекции. Те дори след две-три повръщания могат да стигат до тежко обезводняване и това дава много драматичен характер на заболяването. Ако има данни за схващане на врата, много силно главоболие, както и дразнене от светлината, задължително е да се проведе лечение в болнична обстановка.

За предпазване от вирусни заболявания през лятото не е достатъчно само спазването на добра лична хигиена и хигиена на храненето. Главният стопиращ фактор за всяка инфекция се явява доброто състояние на имунната система.

______

*Д-р Тишкова е специалист по вътрешни болести. Втората й специалност е „Обща медицина”.


Коментари