Публикация

Изследваме мастната си обмяна на половин цена, през месец декември и януари в лаборатория „ЛИНА”

Каква информация ни дава това комплексно изследване?


С изследване на липидния профил се прави оценка на риска от сърдечносъдови заболявания.От началото на декември до края на месец януари, пациентите на лаборатории „ЛИНА”, ще могат да изследват холестерола и триглицеридите си на половин цена. Кампанията за скрининг на мастната обмяна включва измерване на нивата на общ холестерол, HDL- холестерол, LDL- холестерол , VLDL и триглицериди. Диагностичният пакет е на цена от 6 вместо стандартните 12 лева и дава възможност за своевременно откриване на дислипидемии, на тяхната профилактика и лечение, с което се намалява риска от ранно възникване на атеросклеротична съдова болест с нейните многолики проявления - ИБС, инфаркт на миокарда, мозъчно – съдова болест, периферна артериална недостатъчност.

Каква информация ни дава това комплексно изследване?

Общият холестерол представлява сборът от всички масти в кръвта.Той участва в изграждането на много жизнено важни структури в организма, а също така е изходен продукт за синтезата на някои хормони, жлъчни киселини и витамин Д.Голяма част от него се синтезира в организма /черен дроб, черва, кората на надбъбречните жлези, половите жлези, кожата / и едва около 20 % се доставя с храната.В кръвния ток, холестеролът се пренася от специални комплекси, наречени липопротеини, които се разделят на няколко класа.Установяването на повишен холестерол е достатъчно информативно само тогава, когато се определи, за сметка на кои от липидните частици се дължи това повишение.

HDL – холестеролът ни дава представа за липопротеините с висока плътност, които се синтезират в черния дроб и имат задача да изведат ” излишния” холестерол от тъканите като го транспортират до черния дроб, където през жлъчката се отстранява.Затова се нарича „добър холестерол”.Той има анти – атерогенна активност.

LDL – холестеролът отразява нивата на липопротеините с ниска плътност.Те са много богати на холестерол и чрез тях, синтезирания в черния дроб холестерол се транспортира до всички органи и тъкани, където при повишени концентрации, може да се отложи в съдовата стена и да доведе до образуването на атеросклеротични плаки.Затова и се е сдобил с популярното название „ лош” холестерол.Много проучвания потвърждават връзката между повишения LDL и риска от атерогенни съдови заболявания и затова той е основен таргет за терапия съгласно Европейските препоръки за превенция на ССЗ.

VLDL- холестеролът дава информация за много нископлътностните липопротеини.Те се синтезират в черния дроб и тяхната основна роля се изразява в транспорта предимно на триглицериди, по-малко на холестерол и фосфолипиди, синтезирани в черния дроб до органите и тъканите.Постепенно те обедняват на триглицериди, превръщайки се в липопротеини с междинна плътност, които пък след освобождаване на някои белтъчни съставки, се превръщат в LDL.VLDL също са атерогенни.

Хиломикроните се синтезират в чревната лигавица и са отговорни за транспорта на екзогенните / внесени с храната / липиди – предимно триглицериди.Те се появяват след нахранване и изчезват 2- 3 часа след това.

Хипертриглицеридемията също е рисков фактор за атеросклероза .Високите триглицериди са част от т. нар „Х” – синдром – артериална хипертония, хиперурикемия, инсулинова резистентност.Високи са нивата на триглицеридите и при диабет, затлъстяване, алкохолизъм, панкреатит, нефрозен синдром, хипотиреоидизъм, гликогенози.

Специалистите от лаборатория „Лина”, съветват своите пациенти, да не тълкуват сами получените резултати, а да се обърнат към ОПЛ или съответния специалист, при когото се лекуват, тъй като референтните стойности на липидите са в зависимост от рисковата категория на пациентите и според оценката на общия сърдечно – съдов риск.Прицелните нива за пациенти от различни рискови категории и заболявания може да са различни.За оценката на сърдечно – съдовия риск, освен изследването на липидния профил, е желателно да се изследват и хомоцистеин и високочувствителен CRP.

Подготовката за изследване на цялостния липиден статус изисква, той да бъде извършен на гладно, без прием на алкохол, тъй като концентрациите на триглицеридите и LDL се влияят от хранителния режим, за разлика от общия холестерол и HDL, които могат да бъдат изследвани и след нахранване.

Скринингът на мастната обмяна може да бъде извършен във всички филиали на лаборатория „ЛИНА” в: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево, и Средец. Към цената от 6 лева трябва да се добавят и стандартните 2 лева такса за манипулация.

Коментари

Аз лично бих се възползвала от тази прекрасна инициатива дори само от суетност за теглото си за да сме елегантни !

Изследването на мастната обмяна като задължително да влезе в пакета за профилактични прегледи на всички хора предвид болестите на цивилизацията.

Полезна информация