Публикация

Кърменето е еволюционен избор

Майчиното мляко е незаменимо за децата и затова кърменето трябва да продължи колкото може по-дълго


Разпространението на кърменето зависи от условията на живот и традициите ввъ всяка страна

С решението си да кърми бебето си майката не само прави крачка напред в полза на здравето му, но създава с детето трайна емоционална връзка, благодарение на която то се чувства комфортно и уютно. Въпреки това не всички жени предпочитат естественото хранене и ако някъде традициите повеляват децата да се кърмят едва ли не до училищна възраст, има страни, където то не е разпространено.

Естественото хранене на бебетата е еволюционен избор, а в източните цивилизации въпросът да се кърми или не просто не се е поставял. В далечните времена животът на новороденото е зависел от това дали ще го накърмят. Тогава не е имало изкуствени млека, да се намери чиста вода е било почти невъзможно и майката е можела да храни детето си само със своето мляко дотогава, докато то не прояви интерес към друга храна.

Когато се появила възможност за избор, много жени започнали да се възползват от други начини да хранят бебетата си, например да наемат дойки. В миналото така правели представителите на висшето съсловие. Но тази практика понякога водела до печални последствия, защото тогава не е имало антибиотици, а жените от висшето общество, които отказвали да кърмят бебетата си, често развивали мастит, който водел до летален изход.

Модата на наемането на дойка отминава, но жените получават алтернатива – сухите млечни смеси – и в един момент еманципацията доведе до практически пълния отказ от кърменето. В началото на 80-те години обаче, когато увлечението по изкуствените млека достига апогея си, по инициатива на Световната здравна организация и УНИЦЕФ започва активна кампания в подкрепа на кърменето.

Разпространението на кърменето зависи много от условията на живот и традициите във всяка конкретна страна:

например жените в държави, където няма алтернатива на майчиното мляко, кърмят децата си до навършването на година и половина - 2 години, а в Африка често децата се кърмят и след 3-годишна възраст.

В развитите страни продължителността на кърменето зависи и от подкрепата на близките на майката. В семействата, в които съпрузите нямат мнение за ползата от майчиното мляко, 56% от жените изобщо не кърмят или правят това за съвсем кратко. Проучванията в Австралия показват, че основните фактори в полза на отказа от естественото хранене са неправилното поставяне на бебето на гърдите и неосведомеността по въпросите на кърменето.

Финландия и Норвегия са на първо място в света по продължителност на кърмене на бебетата.

80% от новородените в тези страни се кърмят до 6 месеца и по-дълго. За разлика от Северна Европа, на юг нещата са различни: италианките кърмят максимум до 6 месеца независимо от всички привилегии за кърмачките. В Италия жената може да седне и да накърми бебето си където й е удобно и това не се смята за нарушение на реда. В Англия например до 2011 година имаше забрана за кърмене на обществени места и нарушителките на закона бяха глобявани. Законът бе променен едва след като в Националната галерия бе арестувана майка кърмачка.

На Изток жените кърмят повече от европейките.

В Япония е прието бебетата да се кърмят до година и половина - 2 години и въпреки многобройните реклами на изкуствени млека, храненето на бебетата с тях се възприема като признак на лош вкус. Там не е прието да се кърми пред хората, но във всяко обществено заведение има специална стая, където майката може да нахрани детето си.

В Китай и Индия е прието да се кърми 2 години, но бебето се допуска до майчината гръд няколко дни след раждането, за да може родилката да си отдъхне и от гърдите й да потече «правилното» (пълноценно) мляко. В Израел обикновено се кърми 6 месеца, но отпуската по майчинство е само 3 месеца и това затруднява естественото хранене. В арабските страни се кърми дълго, понякога 5 години. Мюсюлманите вярват, че чрез кърмата се предава важна информация. Съществува даже закон, според който разнополовите деца, които не са роднини, но са кърмени от една жена, нямат право да встъпват в брак.

Майчиното мляко е незаменимо за децата и затова кърменето трябва да продължи колкото може по-дълго

– не по-малко от 6 месеца. Това подчертават специалистите и добавят, че кърмата е уникална храна без аналог, с идеален състав и съдържаща антитела, които защитават детето от болести през първите месеци на живота му. Освен това кърменето създава трайна емоционална връзка между майката и детето, от която то се чувства защитено и заобиколено с любов. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика имунитет кърмене кърма антитела Детско здраве майчино мляко засилване на имунитета кърмене на обществено място кърмене в древността

Коментари