Публикация

Инфарктът не е болест на "третата възраст"

Основният проблем е късното обръщане на внимание на собственото тяло


Разбира се, и старите хора получават инфаркт, но при тях това някак се приема за „нормално“, докато все още се учудваме, че активни мъже в третото и четвъртото си десетилетие са покосени от сърдечния удар. Последният пример с футболиста Трифон Иванов доказа за пореден път, че и дългогодишното спортуване не е гаранция срещу заболяването, особено ако махалото е отишло в обратната посока – обездвижване, качване на килограми, високо кръвно…

Рисковите фактори за развитие на сърдечносъдово заболяване са определени много точно. И те влияят негативно независимо от възрастта. Особено ако се допусне комбинация между тях. Кои са подводните камъни?

  • Хипертония - Дълго време може да протече незабелязано. Дори да се проявява с главоболие, напрежение в очите, уморяемост, сърцебиене и други симптоми, много хора са готови да си обяснят неразположенията си с някакви други причини – претовареност, изнервяне, служебни и домашни грижи. Науката и днес няма ясно обяснение за така наречената есенциална хипертония, т.е. такава, която не е причинена от някакъв друг здравословен проблем, например с бъбреците, с ендокринната система или с големите кръвоносни съдове. Сигурно е обаче, че високото кръвно налягане уврежда целия организъм и основно мозъка, сърцето, бъбреците. В момента няма окончателно излекуване от високото кръвно. Но с медикаменти то може да се държи в нормални граници – до 140/85 (а при някои специфични състояния и по-ниско). Ползата от този тип „поддържащо лечение“ многократно надвишава евентуалната вреда от някакви странични действия на медикаментите. Това е категорично установено с многобройни проучвания. Пагубна е тезата „високото кръвно не ми пречи, няма защо да се лекувам“. Защото първото „пречене“ може да се изяви с инфаркт или инсулт. И той не е като гръм от ясно небе, защото е предшестван от дългогодишна хипертония. Изводът е прост – мерете си кръвното и при трайно повишени стойности се обърнете към лекаря, след което спазвайте стриктно назначената терапия.
  • Диабет - Тази болест много по-рядко причинява тежки проблеми заради самата въглехидратна обмяна, отколкото заради многократно повишения сърдечносъдов риск. Диабетът уврежда кръвоносните съдове и се включва във верижните процеси, водещи до стесняването и запушването им. При това не само категорично изявената захарна болест. Такъв ефект има и т.нар. нарушен глюкозен толеранс, който също може да протече скрито дълго време. Разумно е човек да си премери поне веднъж годишно кръвната захар сутрин на гладно, а при отклонения в резултата или при други симптоми – необяснима жажда, често уриниране, сърбежи по цялото тяло, да се направят и други изследвания – гликиран хемоглобин, кръвнозахарен профил, инсулин в серума. Добрата новина е, че промяна в хранителния режим и увеличена физическа активност за дълго време могат да отложат и дори да предотвратят превръщането на преддиабет в диабет. Но дори и при развито заболяване стриктният контрол на плазмената глюкоза предпазва от сърдечносъдови и други неприятни усложнения – невропатия, нефропатия, ретинопатия.
  • Дислипидемия - Така лекарите наричат промяната в нивата на холестерола в кръвната плазма – висок „лош - LDL“ холестерол и/или триглицериди и нисък „добър - HDL“ холестерол. За съжаление не е задължително човек да се храни с мазнотии и боклуци, за да има дислипидемия. Понякога тя е генетично заложена. Затова се изисква и рутинен контрол на липидния профил. Невинаги е необходимо при промяна веднага да се пият медикаменти. Лекарят ще прецени комплексно риска и ще препоръча поведение. Иначе, ако се налагат лекарства, те също се пият с години, защото, както е при кръвното, няма дефинитивно излекуване, а само контрол. Опасенията от статините – лекарствата срещу високия холестерол – са преувеличени. При правилно дозиране и контрол на чернодробните ензими не се очакват проблеми.
  • Стрес - Това универсално плашило играе своята роля и при инфаркта. Мощният излив на стресови хормони може да причини сърдечен удар дори при сърце, в което кръвоносните съдове не са органично увредени. Просто въпросните хормони, най-известният от които е адреналинът, предизвикват мощно свиване на артериите. Биологичната цел на този механизъм е да се качи кръвното, за да се снабдява по-ефективно с кислород мускулатурата на заплашения от нещо индивид. Но понякога това свиване е толкова силно, че се изражда в спазъм, в тотално преустановяване на кръвотока в някоя от коронарните артерии. И ето тежък инфаркт при млад човек, чието сърце не е имало възможност постепенно да се адаптира към намалено кръвоснабдяване и не е развило колатерални (странични, заобиколни) кръвоносни съдове. Ако към стреса се добавят и химически вещества – стимуланти и алкохол, картината става още по-тревожна! Защото те имат допълнителен свиващ съдовете ефект. 
  • Обездвижването и затлъстяването са от основните причинители на инфаркт

  • Обездвижване и затлъстяване - значително увеличеното телесно тегло предразполага към намалена физическа активност. А самото затлъстяване по правило е предшествано от неконтролируемо хранене, включително с трансмазнини, бързи въглехидрати, некачествени меса и колбаси. Натрупването на излишни телесни мазнини има директен увреждащ ефект върху тялото, защото мастната тъкан съдържа редица хормони, тя буквално е една нова жлеза с вътрешна секреция, но за разлика от нормалните жлези, нейните хормони объркват метаболизма. Освен това многото килограми и диабетът вървят ръка за ръка. Не трябва да се забравя и увеличаването на нивата на пикочната киселина в кръвта. Тази субстанция може не само да причини добре известната подагра, но със сигурност уврежда вътрешните стени на кръвоносните съдове, както и бъбреците на ниво нефрон, т.е. клетката, която очиства кръвта от отпадните продукти.

Всъщност основният проблем е късното обръщане на внимание на собственото тяло. Прекалено много са хората, които, озовавайки се в болница с някакъв остър проблем, разбират, че той е причинен от дълговременното въздействие на някакъв фактор, останал незабелязан през годините. Изходът е да се отървем от разбирането, че ходенето по болници и лекари е занимание за баби и дядовци. Напротив, профилактичните прегледи и изследвания са най-добрата инвестиция в себе си, включително и финансова. Защото рано открит проблем означава много по-бързо, ефикасно и не на последно място по-евтино справяне с него. Иначе, когато колата се обърне, всеки знае как завършва приказката. Вярно е, че и хора, които много стриктно се следят и спазват всички препоръки, понякога биват повалени от неочакван здравословен проблем. Никой не отрича това. Но е глупаво да не установиш навреме нещо, което те дълбае коварно отвътре и няма как в един момент да не те срине.

Коментари