Публикация

Д-р Даниела Дариткова: Касата ще затегне контрола над болниците със Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г.

За да имат договор с НЗОК болниците ще осигуряват комплексно лечение по основния пакет


Националната здравна карта трябва да е готова до края на 2015 г. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред Zdrave.net. Тя отбеляза, че сроковете по създаването на картата са регламентирани в Закона за лечебните заведения, чиито изменяния бяха приети вчера на второ четене в пленарна зала.

Депутатът от ГЕРБ отбеляза, че регламентирането на механизъм, по който да се изработи национална здравна карта е сред най-важните промени в закона. Д-р Дариткова каза, че най-напред министърът на здравеопазването трябва да изработи „макет” на потребностите от здравни грижи в страната. След това областните комисии по създаване на картата трябва да дадат информация за ситуацията в момента по региони, като тя ще бъде съпоставена с макета на министерството. После национална комисия в рамките на три месеца от приемането на закона, т.е. до края на 2015 г., ще даде окончателната картина на националната здравна карта. „Така ще може в следващата година вече да се използва националната здравна карта като реален инструмент за планиране на инвестиции там , където имаме дефицит на здравни грижи. Ще има и механизми, които ще позволят на РЗОК да сключват селективно договори с лечебни заведения, където имаме представителност на болнични легла по-голяма от това, което е заложено в картата. Този механизъм ще бъде описан в методика за ред и критерии, които ще приемат от Министерски съвет”, заяви тя.

Д-р Дариткова посочи, че другият нов момент в ЗЛЗ е изискването за комплексно лечение. По думите й, това изискване ще бъде условие за сключване на договор с НЗОК когато комплексността е описана в основния пакет на касата за съответните заболявания. „Т.е. в диагностично-терапевтичните алгоритми на съответните клинични пътеки”, поясни тя. Народният представител добави, че отпадна задължителното сливане на болници, но остана неговият пожелателен характер във връзка с осигуряването на комплексно лечение.

„Не получиха подкрепа предложенията на МЗ за връщане на задължителната акредитация. Отпадна приватизацията. Отпадна намерението да се занижат критериите за управители на лечебни заведения и остана изискването те да имат квалификация и магистратура по здравен мениджмънт, като се разшири кръга на икономическите специалности, за д а може лица със съответната квалификация също да бъдат управители на лечебни заведения”, заяви д-р Дариткова.

Като последващи законодателни промени, важни за здравната реформа, депутатът посочи промени в Закона за лекарствата и приемането на Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. Д-р Дариткова отбеляза, че в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК ще бъдат вкарани предложенията на управителя на касата д-р Глинка Комитов за затягане на контрола в лечебните заведения. „Понеже комисията беше изключително ангажирана с приемането в кратки срокове на ЗЛЗ сега вече ще можем да разгледаме отново предложенията на д-р Комитов. Тук отново ще се търси най-добрата правна техника, за да може тези предложения да намерят бързо своето приложение”, каза тя.

Източник: www.zdrave.net

Коментари