Публикация

Slow medicine

Приложение на хранителни добавки при терапията на хронични дерматози


Движението Slow food e основано в Италия през 1986г. От Карло Петрини. Повод за това е протеста срещу откриването на заведение от световно известна верига за бързо хранене в Рим.

Това движение днес има офиси в Швейцария, Германия, САЩ, Франция, Япония и Чили. То има за цел да насърчава здравословното хранене и защитава от изчезване някои местни сортове семена, земеделски култури и породи животни.

Пренасяйки концепцията на slow food и slow life, мисля, че имам правото да нарека днешната презентация slow medicine.

Нова тенденция в дерматологията е да приемем редица хронични кожни заболявания като Псориазис, Витилиго, дори тежките форми на Акне и Розацеа като системни болести, засягащи и други органи и системи. Кожата се явява като огледало за състоянието на редица вътрешни органи и реагира при дисбаланс в нервната и ендокринната системи на организма.

Добавката на витамини и микроелементи има място в терапията на хроничните дерматози.

Микроелементите са хим. елементи, които се съдържат в организма в хилядни части от процента( Fe, Cu, Zn, Mo, Se, флуор, йод и т.н.

Един от безспорните звезди, обект на многобройни проучвания е микроелемента селен. В нашите географски ширини, при нашия начин на хранене е установен недостатъчен прием на селен. Той е микроелемент с антиоксидантни свойства. Влиза в състава на глутатион пероксидазата, който обезврежда най-опасните и активни свободни радикали.

Ако е в недостиг – това антиоксидантно звено не работи. Недостатъчния прием на селен води до понижаване на имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, а също и до сърдечно-съдови, ендокринни и онкологични заболявания, също и до натрупване на тежки метали и преждевременно стареене на организма. Se е антагонист на тежките метали и предпазва от отравяне с олово, кадмий и живак. Във Финландия има държавна политика за за профилактика със селен и въвеждането му в хранително-вкусовата промишленост понижава процента на онкологични, ендокринни и сърдечно-съдови заболявания с около 50% за 10годишен период.

Източник на селен са суровите ядки- бразилски орех, броколи, кафяв ориз и др. От много години е известно подобряването на състоянието на пациентите със себореен дерматит при приема на селен, заради ефекта му върху ендокринната и имунната системи. Знаем, че витилигото се съчетава често с нарушена функция на щитовидната жлеза, най-често с автоимунния тиреоидит на Hashimoto. Поради това селена е подходяща хранителна добавка при пациенти с Витилиго.

При дерматози, чието състояние се влошава от стреса- т.нар. Психосоматични заболявания като Псориазис, Себореен дерматит, Витилиго, Акне и Розацеа, състоянитео се подобрява при по-продължителен прием на магнезий-Mgи вит. от групата В. Очевидно в напрегнатото ни ежедневие не можем да избегнем стреса, но с правилен начин на хранене или с минимални добавки към храната, можем да подпомогнем организма да се справи с него.

Цинк- Zn- препоръчителната дневна доза е от 15мг. до 40мг. - безопасна горна граница. При недостиг на цинк се появяват косопад, депресия и обриви. Клиничната картина на този недосиг наблюдаваме при Syndroma Danbolt -Closs- Acrodermatitis enteropathica-заболяване, което се унаследява автозомно-рецесивно и се дължи на патологичен ген отговорен за експресията на цинк-свързващите фактори. При това заболяване има малабсорбция на цинк в червата и съответно ниско серумно ниво на цинка. Заболяването се проявява с еритемо-везикулозна и пустулозна ерупция по кожата, алопеция и диария. Заболяването протича хронично-прогресиращо, със забавяне на физическото и умственото развитие. Лечението изисква постоянен прием на цинкови препарати.

Цинкът участва в ДНК и РНК-полимеразите и в процеса на репарация( поправяне) на увредената ДНК при деленето на клетката, а също и в биосинтеза на хема-основна част от молекулата на хемоглобина. Участва и в структурата на ензима Zn,Cu-супероксид дизмутаза и индуцира синтеза на защитните белтъци в клетката, по силата на което е антиоксидант с репаративно действие. При мъжете участва в синтеза на тестостерона и е инхибитор на 5-алфаредуктазата. Регулира нивото на метаболита на тестостерона-дихидротестостерон.

При жените регулира всички естроген-зависими процеси.ZnO(цинковият оксид) се използва за лечение на рани от преди 3000години.

Vit Dможе да се окачестви като панхормон, играещ роля по отношение на малигнени, инфекциозни и автоимунни заболявания. Участва в регулацията на калциево-фосфорната обмяна и костния метаболизъм , но напоследък се установи ролята му в патогенезата на редица ендокринни заболявания с кожни изяви.

Vit D2(ергокалциферол)се синтезира в растенията, докато при човека Vit D3(холекалциферол) се образува от 7-дехидрохолестерол чрез фотолиза под действието на УВ-лъчи. В този смисъл чов.кожа е част от ендокринната система на организма.

Тежкият недостиг на VitD под 10ng*ml e рисков ф-р за възникване на Захарен диабет. Счита се ,че недостига на VitD благоприятства образуването на антитела срещу тиреоидните антигени- тиреоглобулин и тиреоидна пероксидаза при Тиреоидит на Hashimoto.

VitD има роля в патогенезата на Овариалната поликистоза и тежките форми на Акне. Жените с нормална овариална функция имат по-високи стойности на VitD от жените с Овариална поликистоза, Акне и хирзутизъм( S-ma Stein – Leventhal).

Библиография:

  1. Братанов, Б., М.Цонева.Наследственизаболявания у децата МФ, София1976
  2. Златков, Н.Б., Вл.Андреев.Кожни прояви при вътрешни болести.Волкохим, София, 1994

3.Cortes, A.et al. Nutrition and skin disase. In: Dermatology in Five Continents.Ed.K. Orfanos et al., Springer, Berlin, 1988, 266

Коментари

Важно е пациента да се обърне към специалист-дерматолог, който да избере метод на лечение- локални средства, фитотерапия, фототерапия или модерната биологична терапия.

За Псориазиса знаем, че е полиетиологично, психосоматично и генетично детерминирано заболяване . Вече считаме, че е системно заболяване поради честите асосиации с влошен липиден профил и повишения риск от сърдечно-съдови инциденти при болните. Поради това добавките, съдържащи омега-3 мастни киселини, особено по-добре усвоимото масло от крил са подходящи, а също и микроелементите Zn, Mg, Se и Vit D. Има множество опити за повлияване на болестта с фитотерапия с добър ефект .

Д-р Апостолова , а какви са възможностите за фитотерапия при пациенти с Псориазис , паралелно с конвенционалната терапия ?