Публикация

Екип от УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ-Варна издаде наръчник за хранене на деца с муковисцидоза

Продължение на проекта между Втора детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“–Варна и Бирмингамската детска болница


Като продължение на проекта между Втора детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“–Варна и Бирмингамската детска болница бе издаден наръчник за специалното хранене на децата с муковисцидоза.

Автор на литературата е Каролин Патчел – диетолог към Бирмингамската детска болница, преводът и адаптацията за българските пациенти са дело на екип преподаватели и лекари от Медицински университет–Варна и от университетската болница, който включва д-р Елена Димитрова, доц. д-р Ружа Панчева, доц. д-р Миглена Георгиева и д-р Дарина Найденова, а изданието се осъществи благодарение на фирми-дарители.
Наръчникът за хранене на деца с муковисцидоза включва четири книжки: „Наръчник за хранене на бебета с муковисцидоза“, „Хранене: Наръчник за деца и родители“, „Високобелтъчна, висогоенергийна диета. Течна диета“, и „Високобелтъчна и високоенергийна диета“, издадени във вариант, разбираем и лесно приложим за пациентите и техните родители.

Във „Високобелтъчна, висогоенергийна диета. Течна диета“ и „Висоокобелтъчна, висогоенергийна диета.“ родителите ще открият рецепти и примерно меню за деца, съобразени със заболяването муковисцидоза.
С какво мляко трябва да се храни бебето, как да се осигури здравословно хранене при децата с муковисцидоза и много други въпроси, които вълнуват родителите, са намерили отговори в „Наръчник за хранене на бебета с муковисцидоза“ и „Хранене: Наръчник за деца и родители“.

Муковисцидозата е генетично заболяване, което се проявява в детска възраст и се характеризира с нарушена функция на екзокринните жлези – потни, мастни, слюнчести и др. Заболяването засяга основно белодробната система, но много често засяга и храносмилателния тракт.
Полезната литература е напълно безплатна и може да бъде открита във Втора детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“–Варна.

Коментари