Публикация

Язвата се обостря през пролетта

Пролетта е сезон, който обостря гастроентерологичните заболяванията. Сред тях е язвата на стомаха и дванадесетопръстника.


Пролетта е сезон, който обостря гастроентерологичните заболяванията. Сред тях е язвата на стомаха и дванадесетопръстника. Всеки втори пациент, приет в Отделението по гастроентерология на МБАЛ Бургас, е с такива симптоми, съобщи началникът му д-р Петьо Компански, дм. Причината е, че през пролетта организмът се настройва към нови условия на живот – нова продължителност на деня, по-високи температури. Витаминният му запас се изчерпва, а оттам спада имунитетът.

Симптомите са на пръв поглед безобидни и страдащите от язва често ги бъркат с временно неразположение или вирус. Но ако продължително време усещате болки в горната част на корема, гадене, имате рефлукс, киселини, уригване или повръщане, което не отшумява за ден-два, задължително трябва да се консултирате с гастроентеролог.

Язвата се доказва с фиброгастроскопия – изследване, което „оглежда“ стомаха с камера и визуализира проблемните области върху екран. Само преди няколко месеца най-съвременният видеогастроскоп бе инсталиран в Отделението по гастроентерология на МБАЛ Бургас. Към настоящия момент в Бургас няма друг по-нов и модерен уред. Изследването може да се извърши и с пълна упойка, за максимален комфорт на пациента.

За съжаление често се случва в Отделението по гастроентерология да бъдат приемани и пациенти, станали жертва на злоупотреба с некачествен алкохол и увредили необратимо черния си дроб. „В последните години числото на такива хора се увеличава. Затова съветвам пациентите да не пият твърд алкохол в съмнителни заведения, или най-добре – нека да пият вино, защото там рискът от увреждане на черния дроб е по-малък“, обясни д-р Компански. Той е категоричен, че след 35-40-годишна възраст е добре поне веднъж годишно да се прави ехография на черен дроб и чернодробни изследвания. Само те могат да покажат степента на увреждания, тъй като черният дроб не боли и няма друг начин, по който да се диагностицира работи ли нормално.

Коментари