Публикация

При болка и възпаление - ефективно решение

При болка и възпаление - ефективно решение

Ибупрофен е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВП), което се използва за облекчаване на лека до умерена болка при състояния като главоболие, мигрена, зъбобол, симптоми на грип и простуда, повишена температура, невралгия и други.

 

Голямото му предимство е, че облекчава неприятните симптоми, но действа и срещу възпалението. Има проучване, публикувано в PLOS Genetics, което показва, че ибупрофен може дори да удължи живота.

Учени от университета в Нюкасъл пък са на мнение, че препарати с тази молекула могат да са от полза на хората с диабет и деменция. Причината е, че възпалението играе важна роля при повечето хронични заболявания, то е и част от процеса на стареене. 

 

Долорен е добре познато на нашия пазар лекарство, което съдържа ибупрофен в 200 мг и 400 мг. Това позволява прецизно дозиране според тежестта на заболяването и симптомите.

Главоболие

Причините може да са различни – стрес, преумора, вирусна инфекция, хормонален дисбаланс или по-сериозно заболяване. Може да е от некоригирано късогледство или астигматизъм.

Специалистите различават различни видове главоболие. Най-често срещано е тензионното – идва от напрежението в мускулите на врата и скалпа, поради скованата поза часове наред пред компютъра или ошипяване на шийните прешлени. Болката започва от тила и се усеща, сякаш обръч стяга главата. Повлиява се добре от релаксиращи техники, масаж, но понякога се налага и включване на медикаменти.

 

Мигрена


Ибупрофен се сочи като едно от най-предпочитаните  средства срещу болката по време на пристъп от мигрена. Тя се различава от обикновеното главоболие по това, че най-често засяга само едната половина от главата – лява или дясна. Понякога пристъпите са с аура – пациентите споделят, че сякаш виждат светкавици пред очите, усещат известна слабост или изтръпване.

Често мигрената се съпътства от гадене и повръщане, а шумът и светлината са допълнителни дразнители. Симптомите се подобряват на тъмно и тихо, но пък могат да продължат часове или дни. Обезболяващите лекарства са първото, към което хората посягат. При повтарящи се пристъпи неврологът ще назначи кръвни и други изследвания, за да се установи дали няма конкретна причина за мигрената.

 

Зъбобол

Острата пулсираща болка ви кара веднага да потърсите лек, за да я успокоите. Обикновено е свързана с възпаление, понякога на самия нерв на зъба. Пулпит, възпалителни процеси в пародонта, оголване на зъбен корен, счупване на зъб също могат да провокират много неприятни усещания.

По правило болката в зъба не отминава от само себе си. Най-важното е да посетите стоматолога, но за да изтърпите дотогава, трябва да вземете нещо, което действа едновременно противовъзпалително и обезболяващо. Препарати с ибупрофен често се препоръчват и от самите зъболекари, той е част от лечението на зъбобола, независимо какво точно го е отключило.  

 

 

Симтоми на грип и простуда, температура

Вирусните инфекции се проявяват със зачервено гърло, хрема, втрисане, главоболие и болки в тялото - стави и мускули. В студените месеци всяка година ни разболяват над 200 причинители на респираторни инфекции. Към тях през зимата се добавя и грипът, който протича по-тежко от настинките.

Коронавирус – COVID-19, не прави изключение по отношение на симптомите. Когато симптомите са по-леки, за терапията са достатъчни нестероидни противовъзпалителни средства. Може да си помогнем с ибупрофен срещу болките в гърлото, температурата и общото неразположение.  

 

 

Високата температура е опит на организма да се справи с микробите (вируси, бактерии). Повечето лекари не препоръчват веднага да се пият лекарства срещу температурата, ако тя е до 38,5 градуса. При 39 градуса и нагоре ибупрофен е отлична първа помощ – успокоява възпалението, а оттам пада и температурата.

 

Някои по-чувствителни хора предпочитат да вземат лекарството и при по-слабо повишена температура, за да се справят с главоболието и общото неразположение. Ефектът се усеща до 30 минути и продължава поне няколко часа.

 

Невралгия

Невралгията наричаме болка, породена от притискане или увреждане на нервни влакна. Засяга основно главата, гърба, но може да има и по-сериозни заболявания, които я провокират. Увреждането на нерва активира нервни окончания, което поражда и усещането за болка.

Дисковата херния е често срещан проблем, който провокира такива неприятни усещания.

Невропатията, провокирана от висока кръвна захар, също засяга най-фините нервни влакна в крайниците. Диабетиците споделят, че сякаш стъпалата им „парят“. Херпес зостер и синдром на карпалния тунел са други възможни причини за невралгия. Точната диагноза се поставя с компютърна томография или друго изследване. Обезболяващи и противовъзпалителни лекарства като ибупрофен са част от терапията.

 

 

Ревматични и мускулни болки

Болките в мускулите и ставите имат различен произход – физическо претоварване, травма или възпаление. Могат да бъдат остри или хронични. Всеки, прекарал грип или друга по-тежка вирусна инфекция, знае, че цялото тяло боли.

Болките, които продължават само няколко дни, се овладяват отлично с ибупрофен.  Лекарството действа и при хроничните, но все пак се консултирайте със своя лекар, колко дълго и в какви дозировки може да го използвате.

 

Менструални болки


Онези дни са истинска мъка за част от жените. Крампи в корема, неясно главоболие и обща нервност са част от картинката. Симптомите започват ден-два преди месечния цикъл и са познати като Предменструален синдром. Причините не са напълно ясни, но се предполага, че „виновник“ е хормоналният дисбаланс.

 

Жените споделят, че са много раздразнителни в тези дни, склонни са към депресивни мисли и имат пристъпи на глад, особено за вредни храни. Болките може да облекчим с таблетка ибупрофен, а с тях си отива и лошото настроение.

 

 

Коментари