Публикация

Лабораторен вирус убива ракови клетки - приложен е на пациент

Лабораторен вирус убива ракови клетки - приложен е на пациент

Експериментален вирус, убиващ раковите клетки, беше приложен на пациент за първи път. Това съобщава Sciencealert. Вирусът е разработен от Центъра за лечение на рак и изследвания City of Hope в Лос Анджелис и базираната в Австралия биотехнологична компания Imugene.  


Потенциалният медикамент, наречен CF33-hNIS (известен още като Vaxinia), е онколитичен, генетично модифициран вирус на вариола, предназначен да инфектира и убива раковите клетки, като същевременно щади здравите. Когато вирусът навлезе в заразената клетка, тя се „спуква“, освобождавайки хиляди нови вирусни частици, които действат като антигени, стимулирайки имунната система да атакува близките ракови клетки.  


„Предишните ни изследвания върху животни показаха, че онколитичните вируси могат да стимулират имунната система да реагира и убива рак. Той също така стимулира имунната система да реагира по-добре на други видове имунотерапии“, казва онкологът и главен изследовател на City of Hope Даненг Ли. 


„Нашият онколитичен вирус тренира имунната система да се насочи към специфична ракова клетка. Това означава, че ако подобна ракова клетка някога се опита да порасне отново, имунната система ще бъде готова и ще чака да я затвори“, коментира онкологът Сузан Уорнър, която ръководи екипа, изучаващ ефектите на CF33 върху тумори при мишки. 


Версията на вируса, която сега се изпитва клинично, произвежда човешки натриев йодид symporter (hNIS), протеин, който позволява на изследователите да изобразяват и наблюдават вирусната репликация.  


Преди да се определи потенциала на тази терапия е необходимо да се докаже, че CF33-hNIS е безопасен за приемане от хората. Ето защо първата фаза на изпитването се фокусира именно върху безопасността и поносимостта на лекарството.  


Очаква се изследването да обхване общо 100 участници, всеки от които е възрастен пациент с метастатични или напреднали солидни тумори. Всеки от тях преди това е опитал поне две предишни линии на стандартно лечение. След като бъдат включени в изпитването, тези лица ще получат ниски дози от експерименталното лечение чрез директно инжектиране или интравенозно. Очаква се проучването да отнеме две години.  


Ако ранните резултати са успешни и CF33-hNIS се счете за безопасен и добре поносим, ​​допълнителни тестове ще проучат как лекарството може да се съчетае с пембролизумаб - съществуващо лечение с антитела, което вече се използва в имунотерапията на рак. 


Подробности можете да видите тук.

 

По публикацията работи: Бойко Бонев

 

Коментари

АПОТЕОЗИ С НАЙ-ИСКРЕНИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ за имунолозите и генетиците участвали в създаването на химерен вирус известен като CF33 от вариолната ваксина, разработен по идея на професор Юман Фонг в престижния център за рак на City of Hope в Лос Анджелис, Калифорния. След успешните предклинични проучвания при експериментални животни и успешно приложение при първия пациент с рак на дебелото черво, изразявам личното си професионално убеждение,че и при започналото проучване при 100 пациента ще бъде също успешно.Имам основания да предвиждам ,че същият иновативен подход ще бъде приложим и при други видове солидни тумори. Това е революционен принципно нов подход за клетъчна имунотерапия на рака в съчетание на гененично модифициран вирус от противовариолна ваксина с Т-клетъчната имунотерапия на контролните точки . Би представлявал професионален интерес факта ,че български студент по медицина преди повечеот 50 години за първи път използва вариолния вирус с вътретуморно инжектиране за имунотерапия на солиден злокачествен тумор в експериментално проучване при високозлокачествения миши сарком 180 на Крокер. Провеждат се някои имунологични изследвания вкл. имуноелектрофорези и др. Публикация в сп. Премедикус „Опит за антигенно обогатяване на туморна тъкан с ваксинален вариолен вирус „ ,В.Манев, V –ти курс студент по медицина , с.11-16, 11.04.1968г ,`16- Редовна научна сесия на студентското Научно дружество „Повече подробности могат да се прочетат в публикация в Кредоуеб с линк: ЗАЩО БЪЛГАРИЯ И СЛЕД 50 ГОДИНИ НЯМА ШАНС ЗА ИНОВАТИВЕН ПРИНОС В ИМУНОТЕРАПИЯТА НА РАКА ? https://www.credoweb.bg/publication/132042/zashto-balgariya-i-sled-50-godini-nyama-shans-za-inovativen-prinos-v-imunoterapiyata-na-raka