Публикация

Д-р Стойков: Крайно време е да се дискутират въпросите за ненужните хоспитализации и диагностични манипулации

Д-р Стойков: Крайно време е да се дискутират въпросите за ненужните хоспитализации и диагностични манипулации

Д-р Анастас Стойков бе отличен като Кардиолог-Лидер на мнение в CredoWeb за първата половина на 2023г. По повод отличието той коментира не само ползата от дискусиите в платформата, но и наболелите теми в медицината, на които трябва да се даде повече гласност.

  • Какво Ви стимулира да изразявате мнението си в CredoWeb?

Да се включа в дискусиите на платформата ме мотивира актуалността на въпросите, широкия достъп на колеги от различни специалности, професионалното поднасяне на дискусиите и възможността да се запозная с различни гледни точки по актуални въпроси на медицината и кардиологията.

  •   Коя дискусия/лектор ви е впечатлил/а най-много и защо?

Особено впечатление оставиха у мен дискусиите, свързани с новостите за лечение на сърдечната недостатъчност.

  • Има ли тема, която е важна и трябва да се разисква от кардиолозите в страната?

Има много въпроси, които може и трябва да се обсъждат в платформата. Например за цената на прегледите и на ВСД, заплащани от НЗОК. Според мен, те са на обидно ниско ниво и не отговарят на никакви пазарни механизми. Договарянето на НРД в голяма степен протича „на тъмно“, поне за специалистите от доболничната помощ.

CredoWeb би била една добра възможност за дискусия преди подписването на поредния договор с НЗОК.

От медицинска и научна гледна точка ще е от полза да се представят възможностите на отделните болници да лекуват съответните заболявания. Това ще даде основания за насочване на съответния пациент към най-подходящото лечебно заведение. Крайно време е да се дискутират и въпросите за ненужните хоспитализации и

диагностични манипулации.

  • С какво CredoWeb е полезен на Вас и практиката Ви?

За мен Credo e полезен с възможността всички заинтересовани участници в лечебния процес да изказват своето мнение, без да се допускат „неадекватни“ мнения, лични обиди и показване на „собственото превъзходство“.

  •  Какво още бихте искали да има в платформата?

Това, което бих желал да видя в бъдеще в края на всяка дискусия, едно обобщение на мненията и евентуален коментар от компетентен орган или лице (когато се отнася за организационни или административни въпроси). А защо не и евентуалните мерки, които са взети въз основа на проведената дискусия.

 

Защо д-р Анастас Стойков спечели приза Кардиолог- Лидер на мнение за първата половина на 2023 г. прочетете >>>ТУК>>>

Коментари