Публикация

Продължителна умора и кашлица, тежест в стомаха може да са от прекаран грип

Продължителна умора и кашлица, тежест в стомаха може да са от прекаран грип

Острата фаза на грипа е излекувана, минало е повече от седмица, но остава умора, която прави трудно пълноценното завръщане към нормалното всекидневие. Трудно се концентрирате, спите лошо, потиснати сте и непрекъснато ви се спи? Симптомите са често срещани след продължително боледуване от различни видове инфекции, включително грип или ковид.

Това е така, защото справянето с болестта е изпитание не само имунната система, но и целия организъм. Защитните сили и запасите от витамини, минерали, ензими и други важни вещества са поизчерпани. В тялото се натрупват токсини, отделяни от вирусите при тяхното размножаване. Енергията на организма се насочва за справяне с болестта и сега сякаш “батериите” ви са паднали до нулата.

 

 

Лекарите поясняват, че състоянието се нарича постгрипна астения. Тя продължава и след като острата фаза отмине. Необходими са търпение и допълнителни мерки, за да се възстановите напълно. Колкото по-сериозна е била вирусната инфекция, толкова по-голямо е изтощението, с което се борим след болестта. 

Симптоми на продължителната умора след грип

Признаците на продължаващо изтощение на организма след вирусна инфекция са разнообразни. Може да имате 1-2 или повече от тях:

  • Умора, желание за сън през деня;
  • Лош сън;
  • Имунен срив;
  • Главоболие;
  • Стомашно неразположение;
  • Кашлица, която продължава дълго време;
  • Намалена концентрация;
  • Липса на апетит;
  • Състояние, което се усеща като депресия и раздразнителност.

При по-изразени оплаквания е добре да посетите отново лекуващия си лекар, който да назначи подходяща терапия. Има някои неща, които може да направите сами у дома, или в допълнение към назначените.

Най-често срещани са проблемите със съня и концентрацията. Понякога има и главоболие, което макар да не е толкова силно, както в първите дни на болестта, все пак пречи. Една от причините е, че възпалението, макар и овладяно, не е напълно елиминирано. Ибупрофен и парацетамол са често използвани болкоуспокояващи, като ибупрофен има и противовъзпалително действие. Достъпни са без рецепта в аптеките, повечето хора ги понасят добре. Може да се консултирате с фармацевт, ако приемате тези лекарства повече от седмица.

 

 

Продължителната кашлица също се наблюдава при много от пациентите, споделят общопрактикуващи лекари за зимния сезон 2023/2024. Понякога се налага рентгенова снимка, за да се види дали не развивате усложнение. Кашлицата може да е свързана и с алергична реакция, провокирана от вирусите. Независимо от причината може да опитате с билкови препарати, които успокояват рефлекса за кашляне и раздразнената лигавица. Когато кашлицата е съпроводена с висока температура, може да е знак за усложнение – бронхит и дори пневмония.

Стомашните неразположения също може да са свързани с вирусите, които инфектират не само лигавицата на дихателните пътища. Хората усещат тежест в стомаха и неясни болки, дискомфорт. Ако са приемали антибиотик, е възможно да се появи разстройство или запек.

 



Антибиотиците унищожават не само вредните, но и някои полезни бактерии. Балансът в червата се нарушава и оттам са възможни различни смущения. Все повече лекари изписват заедно с антибиотика и пробиотик. Когато ги приемате, е добре да ги редувате с разлика от поне 3-4 часа.

 

Лошото настроение, раздразнителността ще си отидат, когато силите ни се върнат. Емоциите са пряко свързани с биохимичните процеси в организма, затова грижата за физическото благополучие ще се отрази благотворно и на психиката. Щадете силите си в първите седмици след прекаран грип!

Почивайте повече, правете повече разходки на чист въздух винаги когато е възможно. Не прекалявайте с кафето, за да се ободрите! Включете в сутрешните си навици изпиването на вода с изцеден в нея лимон. Правете си чай с джинджифил, лимон и мед. Избирайте по-лека храна с много пресни плодове и зеленчуци, ферментирали продукти. Така лека-полека ще си върнете предишната енергия.

 

 

 

Коментари