Публикация

Д-р Лиляна Михайлова: Когато детето отива на почивка, пофилактиката с пробиотик е задължителна

Д-р Лиляна Михайлова: Когато детето отива на почивка, пофилактиката с пробиотик е задължителна

Пробиотикът помага при честите летни стомашно-чревни вируси и възстановява нормалното състояние на червата след прием на антибиотици


*Д-р Лиляна Михайлов е общопрактикуващ лекар и педиатър в Хасково


Безспорен факт е, че пробиотиците станаха неразделна част от здравословния начин на живот както на възрастните, така и на децата. Хората свикнаха с приложението на пробиотика и все по-често сами го търсят, дори ако лекарят случайно пропусне да предпише такъв към антибиотичната терапия, разказва опитният семеен лекар д-р Лиляна Михайлова.

Добрите бактерии, както често наричаме пробиотиците, са подходящи при различни стомашни проблеми, които са характерни за топлите летни месеци, обяснява педиатърът.

„Имам доста случаи на заболели деца, за които се взима храна от детска кухня. Не обвинявам кухнята, по-скоро докато храната се пренесе оттам и по време на съхранението й при температури, силно надвишаващи 30 градуса, нерядко е възможно качеството й да се влоши и тя да предизвика стомашен проблем. За щастие засега няма тежки прояви като салмонелоза например или други сериозни бактериални причинители, но идват деца с вирусни стомашни инфекции, които при малките могат да се съчетаят с инфекции на горните дихателни пътища.“

Пробиотикът се добавя към лечението и на други характерни за сезона вируси заболявания като конюнктивити и алергични обструкции, които изискват антибиотично лечение. Много често с приема на антибиотици се получава антибиотик индуцираната диария, затова антибиотичната терапия задължително трябва да бъде придружена с пробиотик, подчертава д-р Михайлова.

Тя не пропуска да напомни на своите пациенти, че независимо, колко продължителна е терапията с антибиотици, за да бъде достатъчно ефективен пробиотикът трябва да се взема и след това.  

„Предлагането на пробиотични продукти в аптеките е много голямо и затова за нас лекарите е важно да препоръчаме действително ефикасен пробиотик. Лакто 4 ВИП съдържа огромно количество (2 млрд.) живи бактерии. Пробиотикът се съхранява в хладилник, което позволява поддържането на жизнеността на добрите бактерии. Приемани през устата, те представляват бариера за патогенните, болестотворни микроорганизми. Освен това имат съществена функция за подкрепа на имунната система, което е важно, особено когато организмът боледува – възстановявайки унищожената по някакъв начин полезна чревна микрофлора. Lacto 4 VIP е и много устойчив на стомашната киселина, което гарантира, че живите бактерии няма да бъдат унищожени в стомаха и ще достигнат до червата жизнеспособни. Капсулата на пробиотика Lacto 4 VIP се отваря, което позволява да се дава и на деца под една година“, обяснява специалистът.

Д-р Михайлова препоръчва при пътуване, семейна почивка, летен лагер и други обстоятелства, които нарушават обичайния ритъм на детето задължително да се дава пробиотик като профилактика.

Коментари