Публикация

Влияе ли храната на псориазиса?

Влияе ли храната на псориазиса?

Засега няма доказателства, че определена храна влошава кожното заболяване, но набедените са много


Много хора, страдащи от псориазис, смятат, че  храната  влияе на състоянието на кожата им. Нито едно изследване досега обаче не е потвърдило тази връзка.  

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което кожните клетки нарастват много бързо. Така се получават плътни бели, блестящи или червени кожни плаки.

Засега няма доказателства, че определена храна вреди на псориазиса. Според повечето медицински специалисти най-добрия съвет за хранителен режим, който може да се даде на пациенти с псориазис, е като за всички останали: Избирайте храни, в които има минимално количество мазнини и захари, наблягайте на плодовете и зеленчуците, постните меса и бобови растения.

Докато се храните по този начин, не забравяйте физическите упражнения. Наднорменото тегло може да влоши състоянието и да попречи на действието на лекарствата. Контролирайте и алкохола, който поемате, тъй като той също може да влоши състоянието на това хронично кожно заболяване.

Добре е също така хората с псориазис да наблюдават коя храна как им се отразява лично на тях. Ако забележат, че кожата им се влошава от определена храна, може да я изключат от менюто си за определен период и да наблюдават дали ще има промяна в състоянието им.

Макар че няма никаква доказана връзка, в книги и по сайтове ще откриете поне дузина диети за хора с псориазис. С течението на времето беше отречена почти всяка храна – захар, бързи закуски, тестени продукти, домати, кафе и яйца са сред най-често набедените като храни дразнители.

Разбира се, има и теории кои храни са полезни при псориазис. Сред тях са билкови чайове, някои плодови сокове, хранителни добавки с рибено масло. Затова не е учудващо, че има голям разнобой сред специалисти и пациенти за това коя храна всъщност е полезни и коя вредна при това кожно заболяване.

Все пак, ако сте решили да спазвате някаква диета, консултирайте се първо с вашия кожен лекар.  Вероятно той ще ви каже, че всякаква диета, която ограничава до минимум бързите храни и алкохола, е добра.

Основното правило е да стоите далеч от диети, които претендират, че лекуват псориазис. Избягвайте и такива, които ви довеждат до крайности, карат ви да постите, да си правите клизми или да предприемате други драстични стъпки. Те могат да отнемат врме, да са скъпи и, в някои случаи, дори опасни.

Внимавайте и с хранителните добавки, които понякога са много концентрирани. Главното е първо да обсъдите въпроса с вашия лекар и да не се поддавате на отчаянието.

Източник: WebMD

 

 

Коментари