Публикация

Нови гени за изследване влизат в тестовете NGHealth, NGEstrogen и NGSport

Само няколко месеца след като NutriGen представи тестовете NGHeath и NGEstrogen в България, пакетът от анализирани гени, включени в двете изследвания, е допълнително разширен. Нови гени са добавени и към изследването NGSport, което се предлага у нас от началото на 2015 г.


Включването на още гени в изследванията е резултат от динамичното развитие на генетиката и усъвършенстването на инструментите, използвани в контекста на персонализираната медицина. Обогатяването на анализираните панели ще внесе допълнителни детайли към резултатите от тестовете, но не е свързано със замени или корекции в основния пакет изследвани гени. Разширяването на набора от изследвани гени цели да прецизира информацията за протичането на ключови биохимични процеси на индивидуално ниво и да позволи още по-точно определяне на персонализираните насоки, валидни за изследваните лица.

Тестът NGHealth вече ще анализира 36 гена, участващи в няколко ключови биологини процеса. Новото попълнение в пакета е генът NQO1, който участва в детоксикацията на потенциално мутагенни и и карциногенни хинони, намиращи се в цигарения дим, храната и естрогенните метаболити. NQO1 защитава клетките от оксидативен стрес чрез поддържане на антиоксидантните форми на убихинона и витамин E. Счита се, че за носителите на генотип CT или TT на гена съществува повишен риск от бензенова токсичност, както и вероятност от развитие на определени видове рак, включително рак на гърдата, дебелото черво и стомаха, особено при излагане на цигарен дим.

NQO1 е добавен и към пакета от изследвани гени в теста NGEstrogen. Изследването е допълнено и с гена Factor V Leiden, който се характеризира със слаба антикоагулираща реакция към естествения антикоагулант активиран протеин C (aPC). Носителите на алел А на Factor V Leiden се определят като носители на по-голям риск от венозен тромбоемболизъм. Препоръките към жените-носители на алел GA или AA включват ограничаване на приема на естрогени (под формата на орална контрацепция, хранителни добавки, хормонално заместителна терапия или друго) и повишаване на физическата активност.

Два нови гена са добавени и към теста NGSportCYP1A2 е сред основните ензими, отговорни за окисляването на кофеин в човешкото тяло. Наличието на умерена доза кофеин, от своя страна, подобрява спортните успехи по отношение както на натоварване, така и на издръжливост. Счита се, че носителите на алел C на този ген разполагат със занижени възможности да обработват кофеин и за да се възползват от положителния ефект на това вещество, трябва да планират приема му най-малко един час преди началото на тренировка или състезание. Носителите на алел АА пък могат да включат прием и по време на представянето си.

Генът eNOS, който също вече е част от изследваните в NGSport панели играе ключова роля в регулацията на съдовия тонус и периферната съдова резистентност. Той оказва защитно влияние върху кръвоносните съдове, като потиска агрегацията на тромбоцитите, адхезията на левкоцитите и пролиферацията на гладките мускулни клетки. Счита се, че носителите на алел Т на този ген са по-склонни да развият атеросклероза, първична хипертония и други смущения. Затова те трябва да приемат достатъчно количество омега-3 мастни киселини и храни, богати на антиоксиданти и азотен оксид (напр. цвекло).

Подробно описание на тестовете, предлагани от NutriGen и изследваните в тях гени, можете да видите тук.

Акушерство и гинекология Медицинска генетика и ембриология Ортопедия и травматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спортна медицина Хранене и диететика Диети и здравословно хранене Затлъстяване Ендометриоза Метаболитен синдром Остеопороза Рак на простатата Тумор диета Затлъстяване Ендометриоза Метаболитен синдром Остеопороза Рак на простатата Травми Тумор генетика спорт лечение рак Рак на гърдата профилактика ревматизъм терапия тест персонализирана медицина режим ДНК гени нутригеномика нутригенетика превенция естроген наднормено тегло метаболизъм килограми хормони тегло изследване геном движение ПМС възпаления тренировки сърдечно-съдови заболявания хранителни алергии промяна анализ двигателна активност контузии злокачествени заболявания фиброидни тумори на матката геномна медицина естрогенна доминация естрогенно доминиране персонализирано хранене доабет предменстуален синдром

Коментари