Публикация

Видове цитонамазки и лечения на HPV-инфекциите

Видове цитонамазки и лечения на HPV-инфекциите

Проф. Петър Петров е специалист по акушерство и гинекология и е председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ в България.


Написал е над 120 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания. Автор е и на 10 монографии, сред които „Седалищно раждане”, „Цезарово сечение” и „Раждаемостта сред ромския етнос в България – реалности и перспективи”.

 

Здравейте, проф. Петров. Какви дейности включва гинекологичният преглед?

Стандартният гинекологичен преглед трябва да включва бимануално изследване на вътрешни полови органи, оглед със спекулум на влагалището и маточната шийка и ехографски преглед на матка и яйчници. Ако е необходимо (или в последните шест месеца не е вземана) също така се взема и цитонамазка.

 

На каква възраст трябва да започнат да си правят цитонамазки жените?

По принцип на 18 годишна възраст ако пациентката не е започнала да води полов живот. Ако води полов живот- профилактичните прегледи с вземане на цитонамазка трябва да започнат след старта му.

 

 

Напоследък се заговори за течно базирани цитонамазки. Бихте ли разяснили по-подробно този метод за диагностика? С какво той е по-добър от стария метод? 

Разликата е във вземането, съхранението и обработването на цитологичния материал. В зрителното поле на патолога попадат много повече клетки. Този метод е по-точен, но и по-скъп. По принцип аз го прилагам задължително, само ако пациентката е дала лош или граничен резултат, като допълнителен арбитраж.

 

В практиката често жени получават различни резултати от различни лаборатории. Това е проблемно, когато резултатите са гранични за преканцерози. Какво се прави тогава?

Както вече казах при два различни резултата, единият от които съмнителен или лош, винаги трябва да се търси и трето мнение.

 

Какви са симптомите на инфекция с ЧПВ ?

За съжаление няма ранни симптоми или видими белези само при носителство. Обикновено откривам папилома вирус при жени с чести влагалищни възпаления и по-ниска интимна хигиена, но категорично между двете неща няма никаква връзка. Причината е в това, че може би тези жени имат и по-голям брой полови партньори, което също не е задължително. Симптоматиката също така зависи и от щама на вируса. Щамовете 6 и 11 на HPV, които са по-разпространени по кожата и лигавиците на слабините, също образуват формации, подобни на карфиол, наречени "кондиломи" или "полови брадавици", разполагащи се най-често по гениталиите и около ануса. При други щамове - 16, 18, както 33 и 35 - се образуват малки, тънки, наподобяващи на зрънца, брадавици на мястото на инфектиране. Образуванията са с размер от 1 милиметър. В процеса на развитие на инфекцията папилите се струпват на едно място и образуват подобно на карфиол образувание, което в диаметър може да достигне до няколко сантиметра.

 

 

Не при всяка инфекция с ЧПВ се стига до тежки изменения. Кога и как инфекцията става опасна и рискова за рак?

Разбира се, не при всяка инфекция с ЧПВ се стига до рак. Много жени цял живот имат вируса и никога не се разболяват. Причините са много и различни: като локален имунитет, продължителност на вирусната предиспозиция, серотип на вируса, обременяващи фактори и др. Силно вирулентни и потенциални причинители на рак на маточната шийка са 16 и 18 серотип, а ниско вирулентни 39 и 45. Останалите серотипове изобщо не причиняват предракови промени.

 

Кога следва да се започне лечение и какво е то? Може ли да се каже, че в много случаи просто се изчаква организмът да се самоочисти?

Съществуват различни видове лечение на HPV–инфекциите. Има лекарства за локално приложение, които унищожават заразените с вируса клетки или стимулират имунната система. При други методи на лечение се отстранява увредената или заразена тъкан чрез електрохирургия, лазерна хирургия или криотерапия.

Обикновено лечението е най-често симптоматично- лакуват се сипмтомите като кондиломи, предракови или ракови изменения на маточната шийка. Това е така, тъй като много рядко жените разбират, че са вирусоносителки преди появата на симптоми.

 

Как можем да се предпазим от такъв вид инфекция?

Най-добрият и 100% сигурен начин за предпазване е моногамният полов живот с един здрав полов партньор, който никога не е имал контакт с вируса. Всички други методи имат ниска или висока превантивна роля, но никога стопроцентова.

Всяка жена, след като стане сексуално активна, трябва да ходи на редовни профилактични прегледи, включващи цитонамазка. Скрининговият метод води до ранно диагностициране и намалява броя на смъртните случаи от рак на шийката на матката с около 70%.

В съвременната диагностика на HPV се препоръчва успоредно с цитонамазката да се провежда и ДНК анализ, който осигурява максимална чувствителност (100%) и специфичност (100%). Тестът позволява директно установяване на вирусната ДНК в изследваната проба. Изследването определя типа на HPV, а с това и индивидуалния риск за развитие на цервикални неоплазии или рак. Дава също и информация за статуса на пациента относно HPV-инфекцията, което е от значение при определяне на курса на лечение.

В момента съществува и ваксина срещу четирите най-често срещани типа човешки папилома вирус (6, 11, 16 и 18). Тя се прилага трикратно - на произволна дата, на втория месец след първата ваксинация и на шестия месец след поставяне на първата доза. Ваксината предпазва от заразяване с HPV, който причинява рак на шийката на матката и генитални кондиломи. Тя е предназначена за момичета и млади жени на възраст между 9 и 26 години и следва да се приложи преди първия полов контакт. Ваксината, обаче, не замества стандартната скринингова процедура - профилактични прегледи и цитонамазка (ПАП-тест) за откриване на ранни стадии на рак на маточната шийka.

Коментари