Публикация

Възможни първопричини, проследяване и лечение на пациенти с тиреоидит на Хашимото

Възможни първопричини, проследяване и лечение на пациенти с тиреоидит на Хашимото

Специфична диета може да подпомагне намаляването на антителата при някои пациенти с тиреоидит на Хашимото


Кои хормонални изследвания са необходими за проследяване на автоимунното заболяване „Тиреоидит на Хашимото“?

 Това автоимунно заболяване протича в няколко фази. В ранната фаза на заболяването най-често са налице високи нива на антителата, насочени към клетките на щитовидната жлеза  и нормални хормонални нива (TSH,  Т3, и Т4). Изследването на пълния набор тиреоидни хормони е важно, тъй като по нивата на всеки един от тях се съди за здравното сътояние и необходимостта от заместителна терапия.  В следващия етап от протичнаето на тиреоидита на Хашимото е възможна появата на недостатъчност на функцията на щитовидната жлеза и тогава е необходимо провеждане на терапия, която замества липсващите хормони. Най-често използваният препарат е синтетичния хормон Т4 (Левотироксин). Попадайки в организма, той се  превръща в биологично активния Т3.

Редица пациенти, при които се установяват нормални нива на  TSH на фона на заместителна терапия, остават със клинична симптоматика на хипотиреоидизъм (недостатъчност на тиреоидни хормони). При тях се изисква провеждането на допълнителни изследвания ( FT3, FТ4, rT3). Тези изследвания често пъти установяват необходимостта от добавяне на хормона Т3 към терапията с Т4.  За съжаление в страната не се предлага този препарат и пациентите го закупуват от съседните страни.

Каква е горната граница на TSH, при която трябва да започне заместително лечение?

Тази граница зависи от възрастта. При пациенти над 65-70 г. и при липса на симтоматика, нива до 7 mcrgIU/l  могат да се приемат за нормални.

Известни ли са причините за възникване на заболяването?

Както при всяко автоимунно заболяване няма добре дефинирани причини за появата на тиреоидита на Хашимото. Безусловно е неоходимо съчетанието между генетична предиспозиция и неблагоприятни ефекти на фактори от околната среда.

Като фактори от околната среда се обсъждат  много бактерии, вируси, химични въздействия. Тяхното откриване и отсраняване би подобрило хода на автоимунния тиреоидит. Ако трябва да определи техния брой, то той би надхвърил 20 причинители. Тук се отнасят херпес-вирусите, цитомегаловирус,  Епщайн бар, коксаки и други. Голям е броят и на бактериите, към които спадат йерсиния и хеликобактер пилори и др. 

Какво да очакват пациенти, при които ехографското изследване показва, че жлезата е унищожена от антителата?

Невинаги резултатите от ултразвуковото изследване на жлезата отразяват нейната функция. В много случаи ехогафски жлезата изглежда значително променена, но нейната функция е съхранена и обратно.

Много пациентки се оплакват от постоянна умора и покачване на теглото. Каква е връзката с тиреоидита на Хашимото?

Покачване на тегло, въпреки приема на заместителна терапия и достигнат хормонален баланс, е израз на някои допълнителни нарушения в организма, които съпровождат автоимунния процес: хронично възпаление,  нарушение в оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек, предоминиране на естрогена, ефекти на редица токсини от околната среда и др.   

Ако пациентите се оплакват от постоянна умора, въпреки достигнатия хормонален баланс,  това вероятно говори за недостатъчност на биологично активния хормон Т3. Съветът ми към тях е да се обърнат към специалист, който има опит с приложението на  двата хормона – Т4 и Т3 в заместителната терапия. 

Често ли се среща инсулиновата резистентност при тиреоидит на Хашимото?

Подобно съчетание е възможно и като причина за това би могло да се посочи хроничното възпаление, което може да бъде част от автоимунния процес. Инсулиновата резистентност от своя страна може да отключи  автоимунен тиреоидит.

При съмнение за инсулинова резистентност, трябва да се назначат съответните изследвания (инсулин и кръвна захар). При необходимост се провежда орално обременяване с глюкоза.

Каква е ролята на диетите при тиреоидит на Хашимото?

Напоследък много се дискутира темата за храненето и специфичните диети при автоимунен тиреоидит. Много пациенти преминават на т.н. Автоимунен протокол. Това има смисъл само при определени условия.

При някои пациенти  се установява, че херпесът е причината за високото ниво на антителата. В този случай спазването на диетичен режим не е оправдано напълно. При пациенти, при които е налице инсулинова резистентност, наднормено тегло или затлъстяване, хранителен режим, който е строго индивидуален, следва да се препоръча.  Диетата, която аз препоръчвам, е по-рестриктивна в ставнение с Автоимунния протокол, но не съветвам пациентите да започват хранителен режим без предварителна консултация със специалист.  Самолечението чрез хранителни режими, лекарствени средства и хранителни добавки крие сериозни рискове и води до парадоксални резултати.

Кои са основните принципи на диетата, която вие препоръчвате?

Ограничават се  растения, които съдържат голямо количество лектини.  За последните е известно, че могат да причинят образуването на автоантитела.

Безглутеновата диета помага ли и при други заболявания?

Ограничването на глутена подобрява състоянието на деца с аутизъм, препоръчва се и при хора, страдащи от болестта на Алцхаймер, мултиплена склероза и др.

Кога препоръчвате преминаване от синтетичен към натурален хормон?

 Най-често това е необходимо, тогава, когато пациентът не толерира добре стандартната терапия със синтетичен левотироксин.

Натуралният хормон представлява извлек от сушени щитовидни жлези на прасета.  Тук искам да призова пациентите към повишено внимание: натуралният хормон е лекарство, и а не хранителна добавка! Ако някъде в интернет се продава  натурален хормон с етикет „ хранителна добавка“ (Dietary supplement), това означава, че производителят неточно е квалифицирал препарата с цел да заобиколи процедурите, необходими за регистриране на лекарствен препарат. 

На българския пазар натурален хормон не се предлага. Купуването на такива препарати от интернет е много рисковано. Не бива да се приема такъв препарат без лекарско предписание. В тези препарати  съотношението между Т3 и Т4 е строго фиксирано, а нуждите при всеки пациент са строго индивидуални. Ето защо не съветвам никого да предприема самолечение с натурални хормони.

Лично аз работя с фармация в Германия. Това е аптека,  която предлага различни лекарствени препарати, базирани на натурални източници.

Защо се премина масово към използването на синтетичен хормон?

Преди години  натуралните хормони бяха единствена възможност.  Проблемът в България беше, че нямахме стандартизация, която да гарантира високо пречистване и точно дозиране.

В Европа натурален хормон се произвежда и до момента на много места. Освен Германия,  подобен може да се намери в Италия, Белгия и Франция. Не става дума за индустриално производство, а за аптеки, които изготвят препарата по индивидуална рецепта.

Ако пациентът държи да приема такъв препарат, нека се обърне към специалист, който работи с биоидентични хормони. Тяхното основно предимство е, че те съдържат всички хормони, които се образуват в щитовидната жлеза. Има специална схема, по която става заместването на синтетичния с натуралния хормон, но подходът остава строго индивидуален.

Какви са страничните ефекти на синтетичния хормон?

По принцип при адекватно заместване и достигнат хормонален баланс, не се очаква появата на странични ефекти. Все пак при хора, приемащи заместителна терапия с левотироксин, следва да се проследява  костната плътност поради риска от поява на остеопороза.

Има ли някакво токсично влияние заради това, че лекарството е синтетично добито?

Не, в никакъв случай не може да се говори за токсичност при адекватен прием на медикамента.

Кои витамини, минерали и добавки подпомагат работата на щитовидната жлеза?

Това са минералите селен, цинк, витаминте: А, С,  В1. Йодът е основен елемент, който се включва в тиреоидните хормони. Неговият прием е логичен при недостатъчна функция на щитовидната жлеза, но за съжаление не могат да се предвидят ефекти му. В едни случаи той може да подтисне функцията на жлезата, а при други може да стимулира производството на хормони от тиреоидеята.

Напоследък много се говори за ролята на витамин D и витамин К2. Какво е мнението ви?

Независимо, че България е слънчева страна, недостатъчност на витамин D е често срещан проблем. Като се има предвид, че той участва в почти всички жизнени процеси на организма, поддържане на неговото нормално ниво е от особена важност. Недостатъчност на витамин D е прична за появата не само на остеопороза, но и за сърдечно-съдови заболявания и тип 2 захарен диабет. Витамин К2 участва в обмяната на веществата в костта. При наличие на остеопороза  неговият прием е удачен.

Кога изписвате хормона DHEA?

Често пъти тиреоидит на Хашимото се съчетава с други автоимунни заболявания. Автоимунният процес може да засегне и надбъбречните жлези и да настъпи супраренална недостатъчност.  В тези случаи е удачно да се приема ДХЕА, който е прекурсор на много хормони, включително и на надбъбречните.

Имате ли в практиката случаи на спонтанно излекуване от тиреоидит на Хашимото?

В практиката си съм имала само един случай при жена, при която след раждане антителата към щитовидната жлеза достигнаха нормални граници. Обикновено в клиничната практика се наблюдава точно обратното - бременността отключва появата на антитела.

Каква е целта на лечението при тиреоидита на Хашимото?

Целта на лечението е да се поддържа нормално ниво на тиреоидните хормони и най-важно- пациентът да няма оплаквания.

Кое е най-важно за жените, които планират бременност?

Целта при планирана бременност е тя да настъпи на фона на нормални нива на тироидните хормони. Това е важно особено през първите седмици, когато плодът разчита на майчините. Ако се допусне хормонален дисбаланс, се раждат деца с леки отклонения в психичното развитие и поведението.

Някои от пациентите с това заболяване се оплакват от депресивни настроения или панически атаки. Каква е връзката с хормоните?

Когато в човешкия организъм настъпи хормонален дисбаланс, това води до поведенчески промени. Често пъти тези промени са причина за диагностициране на дисфункция на някоя от ендокринните жлези.

Например много жени преди или по време на менопаузата изпадат в депресивни състояния, причина за които е настъпилият хормонален дефицит.

Коментари

2 дек 2017 22:59

«Известни ли са причините за възникване на заболяването?...Като фактори от околната среда се обсъждат много бактерии, вируси, химични въздействия...»


 ЗАПОМНЕТЕ, че в течение на 17 минути почти всичката кръв, която циркулира в нашия организъм, минава през щитовидната жлеза. В тази жлеза се намира най-добрият АНТИСЕПТИК - ЙОДЪТ, който, ако се приема ежедневно, убива всички устойчиви и неустойчиви микроби. Т.е., БЕЗ ЕЖЕДНЕВНО ПОСТЪПВАЩИЯТ С ХРАНАТА И ВОДАТА БЕЗОПАСЕН ЙОД РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ РЕШЕНИ. Препоръчителната от СЗО дневна доза на йод, в зависимост от възрастта от 100 мкг до 150 мкг, е минимумът, който предотвратява появата на гуша. Но за здравето на всяка една от милиардите клетки на нервната, мускулна, епителна и съединителна тъкан, ежедневно е необходим много повече безопасен йод, който трябва да постъпва с храната и водата. В материала на Габриела Сегура "Скрита информация за йода, който може кардинално да промени живота ви!" е написано: "Йодът не причинява хипотиреоидизъм. Обратно, за синтезиране на основните тиреоидни хормони Т3 и Т4 е необходимо достатъчно количество йод… Освен това, проучванията показват, че приемането на тиреоидни хормони при дефицит на йод може да изостри дефицита, тъй като скоростта на метаболизма се увеличава. Доктор Braunstein изказва мнение, че приемането на тиреоидни хормони при йоден дефицит увеличава риска от рак на гърдата, вероятно и други видове рак. Всичко, което намалява запасите на йод в организма и увеличава нуждата от него може само да влоши ситуацията... Друго погрешно схващане е противопоказан йод в такива автоимунни заболявания като Базедова болест и болестта на Хашимото. В действителност, тези, които имат недостиг на йод, са изложени на риск от развитие на антитела към тиреоидните хормони… Хората, които страдат от автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, трябва да вземат специални хранителни вещества заедно с йод, за да лекуват щетите, нанесени от оксидативен стрес и недостиг на йод... Има ли патология, в която йодът наистина е опасен? Да, и тя е много рядка. Моите притеснения от миналото заради йода се отнасят към това, което споделя в книгата си д-р Braunstein: Предизвиква ли йодът хипертиреоидизъм? По време на медицинското ми обучение ме учеха, че да, предизвиква, особено при пациенти, страдащи от автоимунни заболявания като базедова болест и болестта на Хашимото… Така че нека да отговоря на въпроса: това е много рядко. С моите коллеги считаме, че в продължение на повече от 12 години, по-малко от 10 пациенти от няколко хиляди, при лечение с йод са придобили хипертиреоидизъм... Когато чета лекции за лекари, аз споделям за едно състояние, което, по-специално, може да предразположи към йод-индуциран gipertireodizmu. Това състояние се среща при пациенти, при които в щитовидната жлеза има автономни възли. Понякога при сканиране на щитовидната жлеза ги наричат горещи възли. Автономни функциониращи възли не се контролират от обратната връзка на хипофизата и хипоталамуса. Те работят независимо от щитовидната жлеза. В присъствието на йод, тези обекти могат да абсорбират йод и произвеждат обилно тиреоидни хормони, което води до gipertireodizmu. Как да лекуваме пациенти с независимо функциониращи възли? Тези пациенти трябва да избягват йод и храна (като водорасли), които съдържат големи количества йод докато възлите не бъдат хирургично отстранени."

1 дек 2017 21:48
Анонимен
1 дек 2017 21:48

Здравейте .Откриха ми възел на щитовидната жлеза . С един бъбрек съм ще имам ли някакви последствия?